Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 januari, 2020 - 17:17Uppdaterad: torsdag, 9 januari, 2020 - 17:25
  • Den mest akuta fasen för de åländska torskfiskarna löses genom att forskningsfiske i samarbete med ett forskningsinstitut inleds i år. Foto: ÅRTV

Torskfiske får fortsätta i forskningssyfte

En lösning är nu funnen för den mest akuta fasen som uppstått för de åländska yrkesfiskarna i samband med förbudet mot torskfiske.

Näringsminister Fredrik Karlström berättar att ett forskningsfiske, med trolig start i mars i år, kommer att inledas tillsammans med ett forskningsinstitut.
Genom att bedriva forskningsfiske där material från torskar samlas in för undersökning tillåts torskfiske på Åland inom den bifångstkvot som Finland har. Torsk kommer då att kunna fiskas i samma storleksordning som det gjort hittills och kommer att kunna säljas vidare till uppköpare som säljer vidare till butiker och restauranger.

Lösningen kunde presenteras denna eftermiddag efter att landskapsregeringen hållit ett plenum om ärendet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »