Publicerad: fredag, 31 juli, 2020 - 12:50
  • Foto: ÅRTV

Tonåring åtalas för äventyrande av trafiksäkerheten

En tonåring åtalas i tingsrätten för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, fordonsförseelse och trafikförseelse som ung person.

Vid ett tillfälle i maj i år har den åtalade framfört en lätt motorcykel längs med Strandgatan i Mariehamn, trots att denne vid gärningstidpunkten bara fyllt 15 år, och således inte varit i laglig ålder för att framföra en lätt motorcykel. Under färden har den åtalade hållit en hastighet om minst 80 kilometer i timmen på ett område där högsta tillåtna hastighet är 40, och sedan med en hastighet av 71 kilometer i timmen på ett område där maxhastigheten varit 30.
Motorcykeln har också saknat sidospeglar, blinkers och röd reflex bakåt, samt haft en ljuddämpare som inte varit godkänd för vägtrafik, då den inte varit EG-typgodkänd. Fordonets registerskylt har också felaktigt varit fäst inuti hjulhuset så att den varit svår att tyda.
Den åtalade har medgett till alla punkter utom att ha kört 71 kilometer i timmen i ett 30-område och att medvetet ha kört utan en godkänd ljuddämpare.
Åklagaren yrkar på att en rättvis påföljd vore mellan 40 och 50 dagsböter, samt ersättning av bevisningskostnaderna och brottsofferavgiften.