Publicerad: fredag, 14 december, 2018 - 10:18Uppdaterad: fredag, 14 december, 2018 - 10:26
  • Stephan Toivonen har polisanmält 11 personer för falsk angivelse. Arkivfoto: Ulf Weman

Toivonen polisanmäler 11 personer

Stephan Toivonen, Åländsk demokrati, har i dag polisanmält 11 personer för falsk angivelse med yrkan på straff och ett skadestånd på 40.000 euro.

 De som anmälts är samma personer som år 2015 polisanmälde Toivonen för hets mot folkgrupp efter att han skickat ett brev till invånare i Kumlinge och Kökar där han berättade att han ville ordna en folkomröstning om flyktingmottagning i kommunerna.

För tre veckor sedan beslöt riksåklagaren att det inte blir något åtal för hets mot folkgrupp. I motiveringen sades att skrivelsen innehåller uttryck som kan anses kränkande och provokativa men att helhten inte var så grov att det blir åtal.

Stephan Toivonen skriver i ett pressmeddelande att han gjort sin anmälan för att visa att man inte utan konsekvenser kan okynnesanmäla personer för brott som inte begåtts.

-När jag blev anmäld, så kontaktade jag samtliga och påpekade att det var en falsk angivelse och att jag skulle anmäla dem då jag blivit frikänd. Tyvärr tog det 3,5 år innan åklagaren lade ner ärendet, skriver Stephan Toivonen.