• Stephan Toivonen har polisanmält 11 personer för falsk angivelse. Arkivfoto: Ulf Weman
Publicerad: fredag, 14 december, 2018 - 10:18, uppdaterad: fredag, 14 december, 2018 - 10:26

Toivonen polisanmäler 11 personer

Stephan Toivonen, Åländsk demokrati, har i dag polisanmält 11 personer för falsk angivelse med yrkan på straff och ett skadestånd på 40.000 euro.

 De som anmälts är samma personer som år 2015 polisanmälde Toivonen för hets mot folkgrupp efter att han skickat ett brev till invånare i Kumlinge och Kökar där han berättade att han ville ordna en folkomröstning om flyktingmottagning i kommunerna.

För tre veckor sedan beslöt riksåklagaren att det inte blir något åtal för hets mot folkgrupp. I motiveringen sades att skrivelsen innehåller uttryck som kan anses kränkande och provokativa men att helhten inte var så grov att det blir åtal.

Stephan Toivonen skriver i ett pressmeddelande att han gjort sin anmälan för att visa att man inte utan konsekvenser kan okynnesanmäla personer för brott som inte begåtts.

-När jag blev anmäld, så kontaktade jag samtliga och påpekade att det var en falsk angivelse och att jag skulle anmäla dem då jag blivit frikänd. Tyvärr tog det 3,5 år innan åklagaren lade ner ärendet, skriver Stephan Toivonen.

Fler Nyheter

GHS slutar med utbytesprojekt

Godby högstadieskola intar en restriktiv hållning gällande internationella projekt, som Erasmus+. Det har Norra Ålands högstadiedistrikts förbundsstyrelse beslutat utifrån ekonomichefens sammanställning och en SWOT-analys som GHS:s rektor Ida Fyrqvist nu har gjort.

Kraftig brand i Godby

Räddningsledare Karl Nordlund
Just efter 15.30 igår på eftermiddagen kom det ett larm om en brand i ett garage i en radhuslänga i Godby i närheten av Optinova.

Polisen hade en del att stå i

Polisen hade en del att stå under kvällen och natten mellan lördag och söndag.

Vildsvin sköts i Geta

Skytten Tom Blomqvist intervjuas av Kjell Brändström
Finströmsjägaren Tom Blomqvist fällde vildsvin nummer två tidigt på lördagsförmiddagen i Höckböle, Geta inte alls långt ifrån den plats där det förra vildsvinet sköts.

Snart åker elmontörerna hem

Majoriteten av de entreprenörer från riket och Sverige som hjälpt Ålands elandelslag efter stormen Alfrida åker hem på måndag. Det berättar vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Ceder lämnar Alandia Försäkring

Alandia Försäkrings vd Tony Karlström intervjuas av Nina Smeds:
Åsa Ceder lämnar Alandia Försäkring. Det berättar vd Tony Karlström.

Minskning av antalet bygglov i Jomala

Guy Dannström intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Antalet bygglov i Jomala har återgått till det normala efter rekordåret 2017. Det säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström.

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

”Wallers uppsägning inte en stor överraskning”

Att rektorn på Högskolan på Åland, Jonas Waller, i går sade upp sig kom inte som någon större överraskning. Det menar Emma Dahlén som är styrelseordförande för Högskolan på Åland.