• Stephan Toivonen har polisanmält 11 personer för falsk angivelse. Arkivfoto: Ulf Weman
Publicerad: fredag, 14 december, 2018 - 10:18, uppdaterad: fredag, 14 december, 2018 - 10:26

Toivonen polisanmäler 11 personer

Stephan Toivonen, Åländsk demokrati, har i dag polisanmält 11 personer för falsk angivelse med yrkan på straff och ett skadestånd på 40.000 euro.

 De som anmälts är samma personer som år 2015 polisanmälde Toivonen för hets mot folkgrupp efter att han skickat ett brev till invånare i Kumlinge och Kökar där han berättade att han ville ordna en folkomröstning om flyktingmottagning i kommunerna.

För tre veckor sedan beslöt riksåklagaren att det inte blir något åtal för hets mot folkgrupp. I motiveringen sades att skrivelsen innehåller uttryck som kan anses kränkande och provokativa men att helhten inte var så grov att det blir åtal.

Stephan Toivonen skriver i ett pressmeddelande att han gjort sin anmälan för att visa att man inte utan konsekvenser kan okynnesanmäla personer för brott som inte begåtts.

-När jag blev anmäld, så kontaktade jag samtliga och påpekade att det var en falsk angivelse och att jag skulle anmäla dem då jag blivit frikänd. Tyvärr tog det 3,5 år innan åklagaren lade ner ärendet, skriver Stephan Toivonen.

Fler Nyheter

Mördarsniglarna här för att stanna

Trädgårdsmästare Lasse Söderlund
-Vi kan nog inte räkna med någon minskning av antalet mördarsniglar med anledning av den torra sommaren, säger trädgårdsmästare Lasse Söderlund.

Delade meningar om kommunindelningsrapport

Marcus Henricson och Nina Fellman
Igår presenterade Landskapsregeringen den rapport rörande kommunsammanslagningarna som tagits fram sedan i somras, vid det första av tre informationstillfällen som anordnas i de blivande samarbetsområdena.

Drogpåverkad bilist stannades i Mariehamn

En berusad man i omhändertogs i Västra hamnen igår och en drogpåverkad bilist stannades i Mariehamn.

Tobaksprojekt hoppas på fortsättning

Folkhälsans Irene Häger
Det är oklart hur många unga som använder tobak på Åland.

Två kandidater vidare i biskopsvalet

Den preliminära rösträkningen i biskopsvalet i Borgå stift visar att kyrkoherde Bo-Göran Åstrand och direktor Sixten Ekstrand går vidare till valets andra omgång den 10 april.

Person anhållen för flera bränder

En person är anhållen med anledning av brottsmisstanke kring tre eldsvådor som ägde rum i ett soprum på Scheffersgränd i Mariehamn i morse.

Miljöministern vill satsa på bättre kollektivtrafik

Miljöminister Camilla Gunell
I går berättade vi att bussbolaget Röde Orm har ansökt hos landskapsregeringen om att starta en snabblinje mellan Mariehamn och Godby med buss.

Hyresgästföreningen söker efterträdare

Mats Granesäter intervjuas:
Hyresgästföreningen på Åland som numera är aktiv som en grupp på facebook letar en efterträdare.

Tidigare färjeanställd kräver 26.000 i uppsägningslön

I går hölls en muntlig förberedelse i ett mål där en tidigare anställd inom skärgårdstrafiken är missnöjd med Ålands landskaspregerings sätt att hantera hans anställning.