• Stephan Toivonen har polisanmält 11 personer för falsk angivelse. Arkivfoto: Ulf Weman
Publicerad: fredag, 14 december, 2018 - 10:18, uppdaterad: fredag, 14 december, 2018 - 10:26

Toivonen polisanmäler 11 personer

Stephan Toivonen, Åländsk demokrati, har i dag polisanmält 11 personer för falsk angivelse med yrkan på straff och ett skadestånd på 40.000 euro.

 De som anmälts är samma personer som år 2015 polisanmälde Toivonen för hets mot folkgrupp efter att han skickat ett brev till invånare i Kumlinge och Kökar där han berättade att han ville ordna en folkomröstning om flyktingmottagning i kommunerna.

För tre veckor sedan beslöt riksåklagaren att det inte blir något åtal för hets mot folkgrupp. I motiveringen sades att skrivelsen innehåller uttryck som kan anses kränkande och provokativa men att helhten inte var så grov att det blir åtal.

Stephan Toivonen skriver i ett pressmeddelande att han gjort sin anmälan för att visa att man inte utan konsekvenser kan okynnesanmäla personer för brott som inte begåtts.

-När jag blev anmäld, så kontaktade jag samtliga och påpekade att det var en falsk angivelse och att jag skulle anmäla dem då jag blivit frikänd. Tyvärr tog det 3,5 år innan åklagaren lade ner ärendet, skriver Stephan Toivonen.

Fler Nyheter

Åda uppfyller inte sina åtaganden

Åda Ab uppfyller inte sina åtaganden när det gäller avtal om dataskyddsombud.

Flera stora Leaderprojekt beviljas pengar

Flera stora leaderprojekt beviljas nu pengar av landskapsregeringen. FM i mathantverk kommer att hållas på Åland 2021, en våtmark ska anläggas på Lappo i Brändö och projektet Ådans vänner ska främja sjöfågelstammarna på Åland.

Förvaltningschefen fortsätter

Landskapets förvaltningschef Dan E Eriksson anställs i 3 månader till som tillfällig tjänsteman.

ÅCA ska bli mer inriktat på försäljning

ÅCA:s vd Joakim Blom
Enligt ÅCA:s nytillträdde vd Joakim Blom har andelslaget varit för fokuserat på att lansera nya produkter och inte lagt tillräckligt stor kraft på försäljning, något som kan vara en delförklaring till ÅCA:s svaga resultat de senaste åren. Nu vill Joakim Blom få till en kulturförändring inom ÅCA.

Weuro tog silver och guld i FM

När FM i kortbana inleddes i Tammerfors i går tog simmaren Olivia Weuro två medaljer, ett silver och ett guld.

Stor organisationsreform väntar i Mariehamn

Roger Jansson och Sara Kemetter
Stadens barnomsorg flyttas från socialförvaltningen till bildningssektorn. Det är en av de största förändringarna när Mariehamns stad gör en organisationsreform som börjar gälla år 2021. Av nuvarande socialnämnd bildas en äldrenämnd där äldresektorns ärenden handhas.

Samlingshuset levereras senare än väntat

Dennis Jansson, byggnadskommitténs ordförande:
Samlingshuset i Prestgårdenby, som skulle överlämnats till Jomala kommun nästa vecka, försenas med drygt en månad. Det beskedet fick byggnadskommittén vid ett besök i byggnaden under gårdagen.

MSÅ kritiserar planer för kommunreform och kortrutt

Tage Silander:
Hanteringen av kommunreformen och kortrutten i finans- och näringsutskottets utlåtandet över budgeten för år 2020 är problematiska för regeringspartiet Moderat samling. Det framkom under lagtingsdebatten i går. Tage Silander (MSÅ) efterlyste en tidsmässig ram för när kommunsammanslagningarna ska vara genomförda.

Dagsböter för ärekränkning

Nyhetsnotisen i ljudform:
Dagsböter på sammanlagt 945 euro. Det blev straffet för en man som i Ålands tingsrätt stått åtalad för ärekränkning.