• Arbetsgivaren erbjöd ersättning på basis av lön, men sjöbefälet var villig att ta emot summan som skadeståndsersättning. Det är enligt tingsrätten en oren accept. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Publicerad: tisdag, 11 oktober, 2016 - 11:03, uppdaterad: tisdag, 11 oktober, 2016 - 11:08

Tingsrätten avgjorde tvist om arbetsförhållande

Ett sjöbefäl hävdade att rederiet där han jobbat inte hade uppfyllt ett avtal gällande hans arbete och pensionering. Tingsrätten menar att ett avtal aldrig ingåtts.

Sjöbefälet gick i pension den 1 maj 2013 men ville ha ersättningar och lön efter detta. Hans ombud från Skeppsbefälsförbundet tog kontakt med rederiet och sade att ett arbetsförhållande inte avslutas automatiskt när en person går i pension. Rederiet ville undvika domstol och föreslog att man kunde betala sjukdagpenning till ett visst datum och komplettera den redan givna semesterersättningen. Fackombudet svarade att sjöbefälet var villig att godta summan som skadeståndsersättning - på vilken man till skillnad från lön och inte gör några förskottsinnehållningar.

Oren accept

Tingsrätten menar att sjöbefälets svar på rederiets erbjudande var en så kallad oren accept eftersom rederiet framfört att beloppet skulle utbetalas på basis av lön, inte som skadeståndsersättning. Något avtal har därmed inte ingåtts och sjöbefälets yrkaden på drygt 8900 euro i ersättning och drygt 9700 euro för rättegångskostnader förkastas. Tingsrätten ålägger också sjöbefälet att betala rederiets rättegångskostnader på drygt 6200 euro.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.