Nyhetsnotisen i ljudform:
Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 13:44, uppdaterad: måndag, 2 december, 2019 - 17:23

Tidigare LR-anställd yrkar på ersättning

I dag hölls en rättegång där en man som tidigare var anställd på en av landskapets frigående färjor yrkar på 3400 euro i ersättning av landskapsregeringen för beredskap under sin uppsägningstid.

Den tidigare anställde ansåg att han hade en skyldighet att inställa sig till tjänstgöring kl 08.00 morgonen efter att han fått meddelande om att arbetsgivaren behövde hans tjänster. Enligt landskapsregeringens dåvarande sjötrafikchef Bo Karlsson hade man informerat om att sådana arbeten var något man skulle komma överens om i god tid och att det innebar att den anställde inte skulle vara beredd att inställa sig redan påföljande morgon.
Enligt Bo Karlsson var det osannolikt att det skulle dyka upp något sådant arbete eftersom landskapet inte hade kvar några fartyg som krävde befäl ombord, förutom skolfartyget Mikael Sars. Dom ges den 16 december kl 15.

Fler Nyheter

Tuffare hållbarhetskrav på bankerna

Tillsammans med cirka 200 andra banker, bland annat OP-Gruppen och Nordea, har Ålandsbanken undertecknat FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Principerna ställer bland annat krav på att bankerna öppet måste redovisa sin negativa klimatpåverkan samt sätta tydliga och mätbara hållbarhetsmål.

Svårt att föra in växter och frukt

Om du reser till eller från ett land utanför EU får du inte ta med dig några växter, varken ätbara eller andra, utan ett sundhetscertifikat. Det här enligt ny växtskyddslagstiftning som träder i kraft på lördag.

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.

Fortfarande många hushåll utan el

David Karlsson, vd, Ålands Elandelslag
Det pågår strömavbrott i stora delar av fasta Åland. Under morgonen var det fler än 3000 hushåll som var utan el.