Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 oktober, 2024 - 05:00Uppdaterad: tisdag, 22 oktober, 2024 - 06:07

Tidigare lagtingsledamot om förlusten av hembygdsrätten: ”Det känns som om de vill beröva mig min identitet” 

Simtränaren Göte Winé förlorade sin hembygdsrätt efter att han flyttade till Stockholm. Han menar att systemet behöver anpassas för en tid då ålänningar är mer rörliga än förr:  – Jag funderar på om hembygdsrätten fyller sitt syfte. Jag tycker att den mer straffar än den skyddar. 

Den tidigare socialdemokratiska lagtingsledamoten Göte Winé berättar att han flyttade till Stockholm för några år sedan för att stödja sin son som har speciella behov och inte hittade någon lämplig gymnasieutbildning på Åland. 

Konsekvensen blev att Göte Winé förlorade sin hembygds- och näringsrätt. Även om förtagsverksamheten som simtränare är småskalig konstaterar han att Åland kunde ha haft viss ekonomisk nytta om han haft möjlighet att ordna träningsläger för svenska simmare i Godbyhallen. Systemet är för stelbent, menar han.

– Vad fasen, det känns som de vill beröva mig min identitet som ålänning.

Winé efterlyser någon form av förordning som skulle göra det möjligt att av ”särskilda skäl” ansöka om dispens för att få behålla sin hembygdsrätt under längre tid trots att man flyttat från Åland.
Civilminister Ingrid Zetterman (Lib) säger att det skulle bli väldigt svårt att uppnå rättvisa med ett system där man kan ansöka om att få behålla sin hembygdsrätt. Hon poängterar också att den som förlorat sin hembygdsrätt kan återfå den när man flyttar tillbaka till Åland. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »