Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 juni, 2024 - 15:13
  • Tomas Lundberg och fartyget Madeleine II som hade arbetsnamnet Viking ADCC. Montage. Foto: Ålands Radio och Gordon Leggett/ Wikimedia Commons.

Tidigare ADCC i siktet för Ålands folkrederi – “Många pusselbitar ska falla på plats”

Hittills har 330 personer anmält intresse för att teckna aktier i Ålands folkrederi. Men grundaren Tomas Lundberg sticker inte under stol med att det är många pusselbitar som ska falla på plats innan idén blir verklighet.  

Målet för Ålands folkrederi är trafik på linjen Mariehamn-Kapellskär och det finns en färja som är intressant för ändamålet: Viking ADCC. Färjan, som beställdes av Viking Line men som aldrig kom att bli en del av rederiets flotta, finns numera i Kanada och Tomas Lundberg tror att hon kan gå att köpa 2026. Han tvivlar på att man kommer att få ihop de tiotals miljoner euro som krävs för ett banklån och köp, men det finns en plan B. 
– Det är möjligt att man kan chartra. Då behövs ett aktiekapital som säkrar två års drift eller någonting sånt. Vi får se, säger Tomas Lundberg.  

Exakt vad som händer med Ålands folkrederi är oklart men Lundberg uppger att han till sin hjälp har en grupp av personer med erfarenhet inom sjöfart. Tydligt är att det finns ett folkligt engagemang för initiativet, Facebookgruppen Nya Ålandsfärjan har i dag över 2 700 medlemmar. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »