• Veronica Thörnroos tycker att bildningsförbunden spelat ut sin roll. Arkivfoto: Ålands Radio.
Veronica Thörnroos intervjuas av Felix Quarnström:
Publicerad: onsdag, 13 mars, 2019 - 06:36, uppdaterad: onsdag, 13 mars, 2019 - 14:00

Thörnroos vill skrota bildningsförbund

Centerns partiledare Veronica Thörnroos vill att landskapsregeringen ska slopa de åländska bildningförbunden. Det framkommer i en åtgärdsmotion där Thörnroos föreslår att man ska upphäva lagen om landskapsbidrag till bildningsförbund.

- Jag anser att de som organisationsmodell spelat ut sin roll. Det ena förbundets verksamhet kommer att upphöra. Det andras verksamhet har under senare år allt mer blivit partipolitisk, och partipolitisk verksamhet bör finansieras som sådan och inte med anslag ämnade för annat.

Det var i slutet av februari som det stod klart att Ålands bildningsförbund, ÅBF, söker konkurs. Det bildningsförbund som finns kvar är nu Arbetarnas bildningsförbund, ABF, som Veronica Thörnroos alltså hänvisar till att skulle ha blivit "partipolitiskt".

Veronica Thörnroos vill istället att landskapet ska främja fri bildning på andra plattformar.
- Till exempel genom att ge ökade resurser till Medis, Folkhögskolan eller musikinstitutet och kanske tittat närmare på vilken av dem som kan ta ett större ansvar för den fria bildningen.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...