Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 mars, 2019 - 06:36Uppdaterad: onsdag, 13 mars, 2019 - 14:00
  • Veronica Thörnroos tycker att bildningsförbunden spelat ut sin roll. Arkivfoto: Ålands Radio.

Thörnroos vill skrota bildningsförbund

Centerns partiledare Veronica Thörnroos vill att landskapsregeringen ska slopa de åländska bildningförbunden. Det framkommer i en åtgärdsmotion där Thörnroos föreslår att man ska upphäva lagen om landskapsbidrag till bildningsförbund.

- Jag anser att de som organisationsmodell spelat ut sin roll. Det ena förbundets verksamhet kommer att upphöra. Det andras verksamhet har under senare år allt mer blivit partipolitisk, och partipolitisk verksamhet bör finansieras som sådan och inte med anslag ämnade för annat.

Det var i slutet av februari som det stod klart att Ålands bildningsförbund, ÅBF, söker konkurs. Det bildningsförbund som finns kvar är nu Arbetarnas bildningsförbund, ABF, som Veronica Thörnroos alltså hänvisar till att skulle ha blivit "partipolitiskt".

Veronica Thörnroos vill istället att landskapet ska främja fri bildning på andra plattformar.
- Till exempel genom att ge ökade resurser till Medis, Folkhögskolan eller musikinstitutet och kanske tittat närmare på vilken av dem som kan ta ett större ansvar för den fria bildningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »