Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 juni, 2024 - 14:48Uppdaterad: fredag, 7 juni, 2024 - 17:10
  • Arkivbild från Europaparlamentet.

Thomas Karv tror på lågt men ökat valdeltagande

Ett högre finländskt valdeltagande än 2019 men fortfarande ett lågt valdeltagande i en nordisk jämförelse. Det förutspår Thomas Karv, som är universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Vid det senaste EU-valet 2019 röstade bara 40,8 procent av de röstberättigade i Finland. Det som talar för ett högre valdeltagande den här gången är enligt Thomas Karv bland annat fler förtidsröster och starkare kandidatlistor.

Ett lågt valdeltagande gör dock mätningarna mer osäkra, enligt honom. SFP ser ut att tappa sitt mandat enligt mätningar men ett lågt valdeltagande skulle kunna gynna partiet som har många trogna väljare. Sittande EU-parlamentariker Nils Torvalds önskar ändå inte se att det är soffliggare som räddar partiet på söndag. 
– Demokrati behöver ett högt valdeltagande och då är det inte riktigt god smak att hoppas på ett lågt valdeltagande, säger Nils Torvalds. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »