Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 januari, 2022 - 11:21Uppdaterad: torsdag, 13 januari, 2022 - 12:07
  • THL ändrar sin karantänsrekommendation till 5-10 dygn. Genrefoto

THL: Karantäntiden förkortas

Institutet för hälsa och välfärd THL uppgav i dag på hälsomyndigheternas presskonferens i riket att man ändrar sin karantänsrekommendation till 5–10 dagar.

Enligt överläkare Otto Helve innebär förändringen att en ansvarig läkare vid behov kan försätta en person i en kortare karantän.

– Dynamiken för corona har försnabbats i och med omikron, vilket innebär att tidtabellen för att få en infektion har försnabbats och därför är tio dygn i karantän inte lika motiverat. Den ansvariga läkaren som fattar karantänsbeslut ska alltså bedöma situationen från patient till patient, och om det inte finns behov för en längre karantän kan läkaren besluta om en kortare karantän, sa Helve. Covid 19-fallen fortsätter öka både i Finland och i världen. Andelen positiva testresultat av alla test är kring 30 procent, enligt THL.

Under årets första vecka bekräftades nästan 53.600 nya coronafall i Finland, veckan innan bekräftades ungefär 42.100 nya fall.

Enligt Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid Social- och hälsovårdsministeriet har epidemins topp ännu inte nåtts.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »