Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 november, 2023 - 05:55Uppdaterad: fredag, 17 november, 2023 - 08:59
  • Runo Härgestam. Foto: Tomas Tornefjell
  • Arja Rekomaa, Dan Gustafsson, Ina Cranston. Foto: Tomas Tornefjell
  • Dan Gustafsson. Foto: Tomas Tornefjell
  • Jutta Lemberg-Lindqvist i 1993-års arbetskläder. Foto: Tomas Tornefjell.
  • Marika Österlund-Jansson.

Den teknologiska utvecklingen har varit mycket stor inom vården på Åland

Den teknologiska utvecklingen har varit mycket stor inom vården. 

Det framgick i går, torsdag, när Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, hade öppen klinik för att uppmärksamma att det är 30 år sedan kliniken för anestesi, operation och intensivvård fick sina nuvarande lokaler. Besökarna fick bland annat se en operationssal som var utrustad enligt den standard som rådde 1993 och jämföra den med en av dagens topputrustade operationssalar. Runo Härgestam som är klinikchef för anestesikliniken säger att operationssalarna som ansågs vara onödigt stora när de byggdes har blivit för trånga för all den tekniska utrustning som används i dag. En positiv aspekt av utvecklingen inom vården är att allt fler operationer kan göras på Åland.
– Det kostar en del, men varje operation som görs här istället för till exempel i Åbo innebär en nettoinbesparing totalt sett, säger Dan Gustafsson som är klinikchef för kirurgen vid ÅHS.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »