Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 3 september, 2024 - 14:49Uppdaterad: tisdag, 3 september, 2024 - 15:59

Teaterutbudet på Åland påverkas av planerade nedskärningar 

Teaterutbudet på Åland, både för vuxna och för barn, påverkas av de planerade nedskärningarna för etablerade professionella teatrar i Finland.  

I finansministeriets budgetförslag som publicerades den 9 augusti i år föreslås att finansieringen av teatrarna minskas med upp till 13 procent.  

För Åbo svenska teater, ÅST, som är regionteater för Åland betyder det här i värsta fall en ekonomisk smäll på över 180 000 euro vilket kan minska mängden produktioner och mängden turnerande pjäser som kommer hit. 

Det som också oroar Kira-Emmi Pohtokari, teaterchef för ÅST är att arbetsmöjligheterna för gästande skådespelare minskar då teatern inte kommer ha möjlighet att anställa i samma omfattning som nu. 

Nu agerar teatrarna i Finland tillsammans mot de planerade nedskärningarna. 
– Vi försöker trumma fram vårt meddelande att nedskärningarna har konsekvenser som blir svåra att återställa, säger Kira-Emmi Pohtokari.  

Besked om hur nedskärningarna blir förväntas i september.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »