Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 14 april, 2024 - 17:47Uppdaterad: söndag, 14 april, 2024 - 17:49
  • Citat av talmannen Jörgen Pettersson har fått spridning, men också feltolkats, i ryska medier.

Talmannens citat feltolkas i ryska medier: “Något vi definitivt inte sa”

I ryska medier sprids en felaktig bild av Ålands demilitarisering – en tolkning som baserar sig på citat av talmannen Jörgen Pettersson, vilket Iltalehti och Hufvudstadsbladet har rapporterat om. 

Den ryska nyhetssajten Lenta.ru har tolkat Jörgen Petterssons citat om demilitariseringen som att ålänningarna bestämt sig för att vägra att beväpna sig mot Ryssland. Citaten kommer från en pressträff med utrikeskorrespondenter i Stockholm där Jörgen Pettersson tillsammans med vicelantrådet Annika Hambrudd deltog på i onsdags.  

– Det var något som överhuvudtaget inte diskuterades och något vi definitivt inte sa, säger Jörgen Pettersson till Ålands Radio.  

Jörgen Pettersson var inte medveten om att den ryska nyhetsbyrån Tass fanns representerad bland journalisterna. Att en feltolkning om demilitariseringen sprids är ändå inte förvånande, menar han. 

– Eftersom Åland är intressant ur ett internationellt hänseende, säger han.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »