Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 augusti, 2024 - 13:08Uppdaterad: onsdag, 21 augusti, 2024 - 11:51
  • Observationer av döda och döende tallar som rapporterats till Åbo universitet. Bildkälla: Åbo universitet.

Talldöd rapporteras också från Åland 

Ökningen av antalet döda eller döende tallar antas förklaras av klimatförändringen

Åbo universitet har sedan april samlat in medborgarobservationer om döda och döende tallar i sydvästra Finland och på Åland. I början av augusti hade observationer från 1 350 platser angetts i karttjänsten. De flesta av platserna finns i skärgården. 

Medborgarobservationerna stöder kartläggningar som görs utifrån satellit- och flygbilder.  

Risto Kalliola, som är professor i geografi, säger i ett pressmeddelande att de många observationerna tyder på att stugägare och båtfolk är uppmärksamma och ofta också oroliga. Många undrar om fenomenet kan bli ännu värre. 

Kalliola konstaterar att döende och döda träd hör till naturen, och att observationerna hittills mest syns som mindre fläckar och inte som stora områden eller fronter.  

Att antalet talldödsfall ändå ökar, torde förklaras av klimatförändringen. Trädens motståndskraft försämras när vårens och sommarens värmeböljor torkar ut barren och utsätter träden för stress. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »