• Demensföreningens förra verksamhetsledare Cita Nylund menar att missnöjet på Trobergshemmet bottnar i att det är något i organisationen som inte fungerar. Foto Tua Åström
Cita Nylund:
Cita Nylund (lång version från Åland idag)
Publicerad: måndag, 11 mars, 2019 - 06:05, uppdaterad: måndag, 11 mars, 2019 - 17:20

"Symptom på en organisation som inte fungerar"

Missnöjet kring treskiftesarbete och arbetsrotation inom Trobergshemmet är bara detaljer som är symptom på att det är något i hela organisationen som inte fungerar. Det menar Cita Nylund som i dagarna avslutat sina dryga tre år som verksamhetsledare för Ålands demensförening.

Hon har själv arbetat politiskt och menar att beslutsfattare lätt kan fastna i detaljer för att man vill göra något konkret och att det ska gå fort. Men att göra organisationsstrukturförändringar är ett jättelångsamt arbete som är svårt att göra bra.
- Det behöver inte betyda att man ger en dålig vård, man ska komma ihåg att det finns många som är nöjda med vården också. Men eftersom att det finns både missnöje hos klienter och personal så behöver man titta på vad som gör att det missnöjet finns. Man botar inte sjukdomen genom att bara bota de här symtomen, säger Cita Nylund.

Fler Nyheter

Böter om inte fårägare städar ur fårstall

ÅMHM ålägger nu en fårägare att noggrant rensa hela sitt fårstall och ordna en torr ströbädd till sina får. Fårägaren har trots flera inspektioner och tillsägelser inte städat och röjt upp så att fåren, som fortfarande går utomhus dygnet runt, har en torr liggplats i skydd för väder och vind.

Sympatistrejk från PAM nästa vecka

Servicefacket PAM väljer att stödja Post- och Logistikunionen, PAU:s kollektivavtalsförhandlingar genom att förbjuda behandlingen av paket och brev vid alla så kallade postombud.

Ny medlem i ombudsmannanämnden

Dan Sundqvist är ny medlem i ombudsmannanämnden efter att Mikael Larsson valt att bli befriad från uppdraget.

Körde fort med telefon vid skola

Polisen stannade under gårdagen en förare som vid en hastighetsövervakning utanför Södersunda skola överträdde hastighetsbegränsningen med 12 kilometer i timmen medan hen höll sin mobiltelefon i handen.

Bibliotekets trivselregler ska fastslås politiskt

Fredrika Sundberg:
I samband med att kultur- och fritidsnämnden slår fast nya bokningsregler för stadsbiblioteket passar man även på att politiskt fastslå de trivselregler man haft i två år. Det säger Fredrika Sundberg, kultur- och fritidsdirektör.

Christan Wikström, ObS, blir infrastrukturminister

Christian Wikström (ObS) intervjuas av Felix Quarnström
Christian Wikström, Obunden Samlings partisekreterare, blir infrastrukturminister i den tillträdande landskapsregeringen. Det bekräftar Wikström under tisdagkvällen.

Stort steg framåt för nytt ekonomiskt system

Avgående finansminister Mats Perämaa
I ett brev undertecknat av Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Finlands finansminister Mika Lintilä (C) har landskapsregeringen i dag fått löfte av regeringen Antti Rinne att avräkningsgrunden för klumpsumman ska höjas till 0,47 procent, precis det som landskapsregeringen begärt.

Byggfirma kräver Fifax på 450.000 euro

Peter Grönholm rapporterar
Byggfirma Hans Mattson Ab kräver Fifax och F-Fast på närmare 450 000 euro. Det framkom när den planerade tre dagar långa rättegången inleddes idag.

Fjärdvägen berörs inte av stödstrejk

Nyhetsnotisen i ljudformat
M/S Fjärdvägen som står för den största delen av transporten av livsmedel till Åland berörs inte av Sjömansunionens stödstrejk.