Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 april, 2022 - 13:37Uppdaterad: torsdag, 7 april, 2022 - 16:46

Svinryggen säger upp avfallsavtal

Det åländska bioavfallet tas nu om hand av ett bolag i riket. Avtalet med Ålbiocom – tidigare Ålandskomposten – som komposterat bioavfallet i trummor, är redan uppsagt. 

Det rapporterade Ålandstidningen under torsdagen.

Samarbetet mellan Ålbiocom och Svinryggen har varit ansträngt en längre tid. En tvistefråga har handlat om mängden plast i avfallet från Svinryggen. I det som ska komposteras ska det vara så lite plastrester som möjligt. Ålbiocom har hävdat att mängderna är för stora.

Jesper Svanfelt, vd för Svinryggen, delar inte Ålbiocoms slutsats utan menar att det sett likadant ut under alla år, och att det inte innehåller mer plast än någon annan återvinningsanläggnings bioavfall. Tvärtom, menar han, skulle Svinryggens bioavfall vara ovanligt rent från plastrester om man skulle göra en jämförelse.

Ålbiocom har nu skickat ärendet vidare till sin jurist.

-Det är ju alltid två parter i ett avtal, men jag anser att uppsägningen är ogrundad, säger Ålbiocoms vd Bengt Karlsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »