• Trafiken till och från Kapellskär påverkas inte av hamnstrejken. Pressbild: Viking Line.
Publicerad: onsdag, 23 januari, 2019 - 15:31

Svensk hamnstrejk påverkar inte Kapellskär

Den strejk och lockout som imorgon påbörjas bland svenska hamnarbetare kommer inte att påverka trafiken till och från Kapellskär, detta eftersom Kapellskär inte anställer några hamnarbetare utan sköts av av Transportavdelningens personal.

Det säger Peter Lundman, driftchef på Kapellskärs hamn. Stockholms hamn, å andra sidan, kommer att beröras av strejken, men för tillfället ser det inte ut som att det kommer att innebära några problem för trafiken till och från Åland.
- Vi tror inte att det påverkar oss i någon större omfattning. Man har ju valt att göra ett undantag för passagerarfartyg så det är främst för containerfartyg som strejken och lockouten får konsekvenser, säger Camilla Strümpel, kommunikationschef för Stockholms hamn.

Om strejken och lockouten förlängs vill Strümpel inte spekulera i.
- Det är en konflikt som ligger på en mer central nivå och som vi egentligen inte är inblandade i, så vi vet egentligen inte, men läget ser rätt låst ut.

Fler Nyheter

Oppositionen vill riva upp reform av kommunstrukturen

Den nyligen uppdaterade kommunstrukturlagen erbjuder kommunerna ett mer flexibelt och demokratiskt ramverk än lagen om kommunreformen. Det menar bland andra Axel Jonsson (ÅF), Veronica Thörnroos (C), Bert Häggblom (Ob) och flera andra oppositionspolitiker som i går lämnade in en lagmotion.

Försökte hota sig till utkomststöd

En 35-årig kvinna dömdes i tisdags i tingsrätten för våldsamt motstånd mot tjänsteman. Det var 2017 som kvinnan per telefon och personligen hotade att använda våld för att tvinga en socialsekreterare att fatta beslut om att kvinnan har rätt till utkomststöd med utbetalning samma dag.

Måtar: Fastighetsverket ljög i media

Juristen Marcus Måtar, ombud för Donalds arkitekter ab, uppmanar landskapsregeringen och Landskapets fastighetsverk att gå ut med ett offentligt tillrättaläggande.

Oljetanker och färje-kollision värst för Åland

Sjöräddningsledare Torbjörn Enroth:
Det värsta scenariot för Ålands del då det kommer till sjöräddning vore en kollision mellan en passagerarfärja och en oljetanker.

Åda ska inte favoriseras i stöd för it-samordning

Ur lagtingsdebatten med Axel Jonsson (ÅF) och Petri Carlsson (MSÅ)
Åda ska inte favoriseras i det förslag till it-samarbetsstöd som landskapet planerar för kommunerna. Det sade Axel Jonsson (ÅF) i lagtinget idag.

Polisen ber om ursäkt för resursbrist

Polisens onsdag var bråd med bland annat trafikolyckor och hantering av gripna, och nu ber man om ursäkt i ett pressmeddelande.

Vraket Irma har hittats efter 50 år

Det sjunkna skeppet m/s Irma som försvann i åländska vatten år 1968 har hittats. Hon ligger på 43 meters djup cirka 23 sjömil (drygt 40 kilometer) på norra Ålands hav, närmare bestämt väster om Enskär och avståndet till Åländska fastlandet är lite mindre. Det här uppger svenska Yle.

"Avbryt upphandlingen av Gripöprojektet"

Avbryt den påbörjade upphandlingen av Gripöprojektet. Det skriver nu centerns Harry Jansson, Obundnas Bert Häggblom och Ålands framtids Axel Jonsson i ett spörsmål till lagtinget.

Mariehamns stad deltar som City changer i Oslo

Representanter för Mariehamns stad befinner sig just nu i Oslo för att delta i det nordiska huvudstadsmöte som hölls igår.