Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 september, 2023 - 16:14Uppdaterad: fredag, 22 september, 2023 - 16:15

Svårt att rekrytera busschaufförer - inhoppande pensionärer täcker upp

Det är svårt att rekrytera busschaufförer på Åland. De bussbolag Ålands radio pratat med säger att de är beroende av inhoppare för att verksamheten ska fungera. I många fall är inhopparna pensionärer.  

Christian Böhlström som är vuxenutbildare inom transportbranschen vid Ålands yrkesgymnasiums kursverksamhet säger att det är naturligt att bussbolagen har många inhoppare, till exempel vid större evenemang och oförutsedda bokningar.  
Att en stor del av inhopparna är pensionärer ser han inte som något problem eftersom alla chaufförer genomgår en läkarundersökning vart femte år när de förnyar sitt busskort. 

Marica Eliasson som är utbildningsplanerare för kursverksamheten vid Ålands yrkesgymnasium säger att man sedan 2017 utbildar 10 till 15 busschaufförer per år. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »