• Arkivbild
Annika Hollsten, växtskyddsinspektör:
Lyssna här på den längre intervjun med Annika Hollsten:
Publicerad: torsdag, 12 december, 2019 - 05:48, uppdaterad: torsdag, 12 december, 2019 - 10:45

Svårt att föra in växter och frukt

Om du reser till eller från ett land utanför EU får du inte ta med dig några växter, varken ätbara eller andra, utan ett sundhetscertifikat. Det här enligt ny växtskyddslagstiftning som träder i kraft på lördag.

I praktiken innebär det att det för vanliga resenärer är i princip omöjligt att ta med sig så mycket som ett äpple från utlandssemestern då sundhetscertifikat inte är något som delas ut till just privatpersoner. Det går heller inte att via nätet beställa växter från områden utanför EU som faller inom kraven på växters sundhet.
Handelsträdgårdarna får genom EU-förordningen ett större ansvar för egenkontroll.
– De ska se till att det garanterat inte finns några skadegörare när de skickar iväg växterna, säger Annika Hollsten, växtskyddsinspektör på landskapsregeringen.

Hon tycker det är bra att lagstiftningen skärps då skadedjur allt mer sprids inom EU och förstör både grödor, skog och annan växtlighet.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.