Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 december, 2019 - 05:48Uppdaterad: torsdag, 12 december, 2019 - 10:45

Svårt att föra in växter och frukt

Om du reser till eller från ett land utanför EU får du inte ta med dig några växter, varken ätbara eller andra, utan ett sundhetscertifikat. Det här enligt ny växtskyddslagstiftning som träder i kraft på lördag.

I praktiken innebär det att det för vanliga resenärer är i princip omöjligt att ta med sig så mycket som ett äpple från utlandssemestern då sundhetscertifikat inte är något som delas ut till just privatpersoner. Det går heller inte att via nätet beställa växter från områden utanför EU som faller inom kraven på växters sundhet.
Handelsträdgårdarna får genom EU-förordningen ett större ansvar för egenkontroll.
– De ska se till att det garanterat inte finns några skadegörare när de skickar iväg växterna, säger Annika Hollsten, växtskyddsinspektör på landskapsregeringen.

Hon tycker det är bra att lagstiftningen skärps då skadedjur allt mer sprids inom EU och förstör både grödor, skog och annan växtlighet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »