• Effekten av rotorseglet på Viking Grace kan ännu inte bedömas helt. Pressbild: Niklas Nordlund
  • Ulf Hagström, teknisk direktör, Viking Line
Viking Lines tekniska chef Ulf Hagström intervjuas
Viking Lines tekniska chef Ulf Hagström intervjuas (lång version från Åland idag)
Publicerad: onsdag, 10 oktober, 2018 - 14:05, uppdaterad: onsdag, 10 oktober, 2018 - 17:24

Svårt bedöma effekten av rotorsegel

Viking Line har hittills haft svårt att göra en fullständig bedömning om hur effektivt rotorseglet på m/s Viking Grace verkligen är.

- Vi har haft driftsstörningar, det har snurrat men inte helt optimalt, säger Ulf Hagström, teknisk chef på Viking Line.

 Rederiet bestämde att rotorseglet ska finnas på Viking Grace minst ett år och under tiden ska en utvärdering göras för att se om det sparar så mycket bunker som det är beräknat. - Cirka 1,5-2 procent ska man kunna spara in på bunker med ett segel, säger Hagström. Viking Line förbereder för att sätta två rotorsegel på det nya fartyget som just nu byggs i Kina, men det hänger på om man kommer fram till att fördelarna överväger nackdelarna med seglet på Viking Grace.

Fler Nyheter

Åda uppfyller inte sina åtaganden

Åda Ab uppfyller inte sina åtaganden när det gäller avtal om dataskyddsombud.

Flera stora Leaderprojekt beviljas pengar

Flera stora leaderprojekt beviljas nu pengar av landskapsregeringen. FM i mathantverk kommer att hållas på Åland 2021, en våtmark ska anläggas på Lappo i Brändö och projektet Ådans vänner ska främja sjöfågelstammarna på Åland.

Förvaltningschefen fortsätter

Landskapets förvaltningschef Dan E Eriksson anställs i 3 månader till som tillfällig tjänsteman.

ÅCA ska bli mer inriktat på försäljning

ÅCA:s vd Joakim Blom
Enligt ÅCA:s nytillträdde vd Joakim Blom har andelslaget varit för fokuserat på att lansera nya produkter och inte lagt tillräckligt stor kraft på försäljning, något som kan vara en delförklaring till ÅCA:s svaga resultat de senaste åren. Nu vill Joakim Blom få till en kulturförändring inom ÅCA.

Weuro tog silver och guld i FM

När FM i kortbana inleddes i Tammerfors i går tog simmaren Olivia Weuro två medaljer, ett silver och ett guld.

Stor organisationsreform väntar i Mariehamn

Roger Jansson och Sara Kemetter
Stadens barnomsorg flyttas från socialförvaltningen till bildningssektorn. Det är en av de största förändringarna när Mariehamns stad gör en organisationsreform som börjar gälla år 2021. Av nuvarande socialnämnd bildas en äldrenämnd där äldresektorns ärenden handhas.

Samlingshuset levereras senare än väntat

Dennis Jansson, byggnadskommitténs ordförande:
Samlingshuset i Prestgårdenby, som skulle överlämnats till Jomala kommun nästa vecka, försenas med drygt en månad. Det beskedet fick byggnadskommittén vid ett besök i byggnaden under gårdagen.

MSÅ kritiserar planer för kommunreform och kortrutt

Tage Silander:
Hanteringen av kommunreformen och kortrutten i finans- och näringsutskottets utlåtandet över budgeten för år 2020 är problematiska för regeringspartiet Moderat samling. Det framkom under lagtingsdebatten i går. Tage Silander (MSÅ) efterlyste en tidsmässig ram för när kommunsammanslagningarna ska vara genomförda.

Dagsböter för ärekränkning

Nyhetsnotisen i ljudform:
Dagsböter på sammanlagt 945 euro. Det blev straffet för en man som i Ålands tingsrätt stått åtalad för ärekränkning.