Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 oktober, 2019 - 16:24Uppdaterad: torsdag, 24 oktober, 2019 - 11:06
  • Trots bekämpning med Roundup frodas svamparna. Foto: Felix Quarnström
  • Den del av dagisgården där svampar bekämpats har stängts av. Foto: Felix Quarnström
  • Svavelgul slöjskivling är milt giftig men inte farlig. Foto: Felix Quarnström

Svamp på dagisgård bekämpades med Roundup

Jordbruksbyrån vill utreda en incident där Finströms kommun förra veckan använde bekämpningsmedlet Roundup för att bekämpa en milt giftig svamp på Godby daghems område, något den svenske svampexperten Patrick Björck kallar tanklöst, och som inte följt de användningsvillkor som använts av finska TUKES.

- Svamp tar inte upp Roundup på det sättet som växter gör, så dels är det verkningslöst och dels kommer det inte tas upp utan ligga kvar tills det når grundvattnet, säger Björck, som anser att den del av gården som behandlats bör hållas stängd längre än de tio dagar som kommunen planerat då barn rör sig i området.
Annika Hollsten, växtskyddsinspektör, säger att man på jordbruksbyrån inte varit medvetna om incidenten, men att den bör utredas, då användandet av glyfosat mot svamp inte är godkänt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »