• Bron mellan Bomarsund och Prästö. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Publicerad: måndag, 21 januari, 2019 - 15:04

Sundsstyrelsen tyckte till om Bomarsundsbro

Kommunstyrelsen i Sund förordar landskapsregeringens förslag till vägplan för byggande av en ny bro över Bomarsund.

Vägplanen sträcker sig från en punkt cirka 20 meter öster om muren på huvudfästet i Bomarsund till en punkt cirka 150 meter upp på Prästösidan. Den tillfälliga vägen till Prästö under tiden som en ny bågbro byggs blir en pontonbro. Kommunstyrelsen förordar vägplanen med ett tillägg om att det skall finnas en busshållplats per riktning på Bomarsundssidan om bron, både under och efter byggtiden.

På styrelsemötet omfattades också avtalsförslaget för en gemensam räddningsmyndighet, med ett tillägg om att norra Åland och södra Åland får två ledamöter var i stället för en var i nämnden. Man diskuterade också de pågående förhandlingarna med Ålandskomposten Ab om en anslutning till det kommunala avloppsledningsnätet, och de förhandlingarna fortsätter.
 

Fler Nyheter

Färre reste till Åland

Dryga 44 600 personer färre reste till Åland 2019 jämfört med året innan, det visar nya siffror ifrån Ålands statistik- och utredningbyrå, ÅSUB.

Sund och Finström söker stöd från brandskyddsfonden

Sund och Finström har ansökt om pengar ur brandskyddsfonden för 2020. Finström äskar pengar för en ny pump och Sund söker pengar för om- och tillbyggnad av omklädningsrum på brandstationen.

Korsning på Servicegatan avstängd

Idag hålls Servicegatan stängd för fordonstrafik vid korsningen Styrmansgatan.

Negativ utveckling för sjöfarts- och rederibranschen

Olof Widén, styrelseledamot i rederierna i Finland:
Konjunkturerna för sjöfartsbranschen pekar efter ett antal års uppgång nu neråt. Det visar Rederibarometern för år 2019 som Rederierna i Finland publicerat.

Ålands lyceum i debattfinal

Ålands lyceum är en av fyra skolor som gått till final i den nationella debattävlingen för svenskspråkiga skolor i Finland. I det åländska laget ingår Linus Höglund, Tilda Lindén och Albert Söderback.

Pojkarna framåt i Pisa-undersökning

Bildningsdirektör Kjell Nilsson:
Övernäs skola ligger en bra bit över det nationella snittet i ett land som ligger i toppskiktet i världen. Det visar den senaste Pisa-undersökningen.

Åland Post sluter samarbetsavtal med DB Schenker

Henrik Lundberg, VD för Åland Post, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
DB Schenker blir Åland Posts nya transportpartner på Åland. Det skriver Åland Post i ett pressmeddelande. Vd Henrik Lundberg menar att det nya samarbetsavtalet innebär att omsättningen nu ökar, att posten kan fortsätta investera i ny teknik och att nya arbetstillfällen skapas inom Åland Post.

Centrumplanen blir för vag, säger stadsarkitekten

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Stadsutvecklingsnämnden antog ändringsförslag till centrumplanen, med en knapp majoritet och emot stadsarkitekt Sirkka Wegelius rekommendation.

Medgav narkotikabrott i Tingsrätten

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
I dag hölls en rättegång mot en man som stod åtalad för narkotikabrott sedan han i juli i fjol transporterat och fört in 4,4 gram hasch med m/s Rosella från Sverige till Mariehamn.