• En miss av kommunen innebar att 18 förhandsröster gällande kommunindelningen fick förstöras. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Publicerad: tisdag, 30 januari, 2018 - 06:08

Sunds förhandsröster räknades inte

18 personer förhandsröstade om huruvida Sund ska fortsätta vara en självständig kommun eller inte. Dessvärre hade kommunen missat att skicka med en följesedel till invånarna som ville förhandsrösta och när centralvalnämnden upptäckte detta beslöt man sig för att förstöra alla förhandsrösterna.

Det berättar Ålandstidningen i dag.

Följesedeln skickas med till förhandsröstare för att centralvalnämnden ska kunna kontrollera vilka personer som nyttjat sin rösträtt före valdagen.

- Eftersom det är möjligt att begära material för förhandsröstning men sedan ändra sig och ändå rösta på valdagen så är centralvalnämnden beroende av följesedlarna för att säkerställa att ingen invånare röstar två gånger, säger centralvalnämndens ordförande Ringa Mari Sundberg till Ålandstidningen.

Kommundirektören i Sund, Jens Andersén, säger att han som högsta tjänsteman i kommunen tar på sig ansvaret för det inträffade och han ber om ursäkt till alla drabbade.

Fler Nyheter

Voltade med bil – klarade sig oskadd

En person voltade med bilen på Gregersövägen i Möckelö igår kväll. Trots olyckan klarade sig föraren utan skador.

Tingsrätten förkastade åtal om misshandel

Tingsrätten har förkastat ett åtal om misshandel. Fallet skedde i februari 2017, då en man åtalades för att med sin bil köra framåt en bit så att en annan man som lutade sig in i hans bil träffades av bilens dörrkarm och föll omkull.

Jeppas Sputnik vann på Solvalla

En av ägarna, Ulf Eriksson, om vinsten:
Trav: En något oväntad seger stod varmblodet Jeppas Sputnik för på Solvalla på onsdagen. På tiden 1,13,6 tog han hem segern under Jubileumspokalen...

Minskad algblomning

Det svala och ostadiga vädret har minskat på algblomningarna både i havsområden och sjöar.

Övernäs temporära matsal fungerar bra

Rektor Anders Eriksson:
Under de kommande tio veckorna äter eleverna vid Övernäs skola vid Wiklöf Holding Arena då skolköket renoveras.

Åländsk man häktad i sin frånvaro för grov penningtvätt

En åländsk man har häktats i sin frånvaro vid Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo, för tre olika fall av grov penningtvätt.

Höll hundar uppbundna i trädgård – ÅMHM inspekterade

En hundägare höll sina hundar uppbundna i sin trädgård och en anmälan om brister i djurhållningen inkom till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, i slutet av maj.

Elhybridfärja ska trafikera Föglö-linjen

Infrastrukturminister Mika Nordberg, Ansgars vd Tomas Lindqvist och Finnferries vd Mats Rosin:
Landskapsregeringen har beslutat att anta ett anbud från en sammanslutning bestående av Ansgar Ab och Finlands Färjetrafik Ab för Föglö-linjen under åren 2022-2037.

Godby Shippings Misida drabbat av dödsolycka

Dan Mikkola, vd för Godby Shipping:
En olycka med dödlig utgång har drabbat Godby Shipping Ab. Olyckan inträffade fredagen den 9 augusti i samband med att fartyget Misida lastades i hamnen i Rotterdam.