• En miss av kommunen innebar att 18 förhandsröster gällande kommunindelningen fick förstöras. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Publicerad: tisdag, 30 januari, 2018 - 06:08

Sunds förhandsröster räknades inte

18 personer förhandsröstade om huruvida Sund ska fortsätta vara en självständig kommun eller inte. Dessvärre hade kommunen missat att skicka med en följesedel till invånarna som ville förhandsrösta och när centralvalnämnden upptäckte detta beslöt man sig för att förstöra alla förhandsrösterna.

Det berättar Ålandstidningen i dag.

Följesedeln skickas med till förhandsröstare för att centralvalnämnden ska kunna kontrollera vilka personer som nyttjat sin rösträtt före valdagen.

- Eftersom det är möjligt att begära material för förhandsröstning men sedan ändra sig och ändå rösta på valdagen så är centralvalnämnden beroende av följesedlarna för att säkerställa att ingen invånare röstar två gånger, säger centralvalnämndens ordförande Ringa Mari Sundberg till Ålandstidningen.

Kommundirektören i Sund, Jens Andersén, säger att han som högsta tjänsteman i kommunen tar på sig ansvaret för det inträffade och han ber om ursäkt till alla drabbade.

Fler Nyheter

"Oprecist, orealistiskt dyrt och dubbla budskap": Gunell och Sjögren kritiserar regeringsprogrammet

Camilla Gunell (S) och Katrin Sjögren (L) intervjuas av Felix Quarnström
- Min första reaktion är att det kanske inte är de stora visionernas regeringsprogram, säger Katrin Sjögren, Liberalerna, om det regeringsprogram som idag presenterades.

Turlistorna finns på nätet

Nu finns turlistorna för skärgårdstrafiken för 2020 att tillgå.

Avvikande turlista för Odin i morgon

M/S Odin har avvikande turlista i morgon onsdag 11 december på grund av blåsigt väder.

Tunnel och ändrad kommunreform i regeringsprogrammet

Nina Smeds har läst regeringsprogrammet
Upphandlingen av elhybridfärjan avbryts och kortruttsprojektet för västra Föglö avbryts till förmån för en tunnel. Nu går landskapsregeringen ut med att man vill bygga en tunnel, inte bara utreda. Och Töftöfärjan ska ersättas med en bro till Vårdö.

Finland har en ny regering

Nyhetsnotisen i ljudformat
President Sauli Niinistö utnämnde Sanna Marins regering till ny regering för landet i dag. Före det hade Niinistö godkänt regeringen Antti Rinnes avgång.

Grundlagsutskottet godkände 0,47 procent

Nyhetsnotisen i ljudformat
Riksdagens grundlagsutskott godkände idag det vilande lagförslaget gällande nytt ekonomiskt system för Ålands självstyrelse.

Thörnroos vald till lantråd

Nyhetsnotisen i ljudformat
Veronica Thörnroos är Ålands nya lantråd, det röstade lagtinget om i dag. Thörnroos valdes med 22 röster.

Centrumplanen ska göras om

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Stadsutvecklingsnämnden återremitterade delgeneralplanen för centrum till tjänstemännen som nu ska ta fram ett nytt förslag.

Narkotikapåverkad körde mellan Saltvik och Mariehamn

Nyhetsnotisen i ljudformat
En man körde narkotikapåverkad från Saltvik till Mariehamn och döms nu av tingsrätten.