Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 januari, 2018 - 06:08
  • En miss av kommunen innebar att 18 förhandsröster gällande kommunindelningen fick förstöras. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Sunds förhandsröster räknades inte

18 personer förhandsröstade om huruvida Sund ska fortsätta vara en självständig kommun eller inte. Dessvärre hade kommunen missat att skicka med en följesedel till invånarna som ville förhandsrösta och när centralvalnämnden upptäckte detta beslöt man sig för att förstöra alla förhandsrösterna.

Det berättar Ålandstidningen i dag.

Följesedeln skickas med till förhandsröstare för att centralvalnämnden ska kunna kontrollera vilka personer som nyttjat sin rösträtt före valdagen.

- Eftersom det är möjligt att begära material för förhandsröstning men sedan ändra sig och ändå rösta på valdagen så är centralvalnämnden beroende av följesedlarna för att säkerställa att ingen invånare röstar två gånger, säger centralvalnämndens ordförande Ringa Mari Sundberg till Ålandstidningen.

Kommundirektören i Sund, Jens Andersén, säger att han som högsta tjänsteman i kommunen tar på sig ansvaret för det inträffade och han ber om ursäkt till alla drabbade.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »