Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 februari, 2023 - 13:19Uppdaterad: onsdag, 22 februari, 2023 - 14:42
  • Sund är stadd vid kassa. Arkivbild.

Sund tänker betala bort alla lån

Sunds kommunfullmäktige tog i går beslut om att betala bort de lån som kommunen har och blir därmed skuldfria.

Sund har per den sista december 2022 tre lån, varav två av dem slutamorteras under det här året. Ett större lån på drygt 860.000 ska nu betalas bort för att slippa räntekostnaderna fram till 2040, vilket var amorteringsplanen.

Vid årsskiftet hade Sund över två miljoner euro i kassan och efter att lånen är betalda finns knappt 1,2 miljoner euro kvar. Utöver kassamedel används också en del av ett danarv som kommunen fick i januari i år.

- Överlikviditeten har skapats av att kommunens driftsresultat i flera år har varit bättre än vi trott att det skulle bli. Och eftersom vi har den allmänna inflationen i samhället så blir pengarna mindre värda och borde inte sitta på bank. Därför kommer vi att använda dem till att amortera av kommunens skulder, säger kommundirektör Andreas Johansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »