• Den 28 januari ska flera kommuner rösta om kommunindelningen. Arkivfoto: Hasse Persson Bru.
Tomas Blomberg och Göte Winé intervjuas av Emma Lindvall:
Tomas Blomberg, Hammarland, om folkomröstningen (lång version från Åland idag)
Göte Winé, Sund, om folkomröstningen (lång version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 12 januari, 2018 - 15:46, uppdaterad: fredag, 12 januari, 2018 - 17:32

Sund och Hammarland om folkomröstningen

Vad gör kommunerna om majoriteten i folkomröstningarna vill att kommunerna fortsätter vara självständiga?

I Sund, där man tror att omröstningen kommer gå i kommunsammanslagningens tecken, säger kommunstyrelseordförande Göte Winé att han tror och hoppas att de förtroendevalda i kommunen ser att de inte har något annat val än att slå ihop sig med fler kommuner. Enligt Winé är Sund ekonomiskt sårbart och skulle behöva bli mer personalmässigt stabilt. I steg ett förespråkar han främst en Sund-Finström-Geta-sammanslagning, för att sedan gå vidare till det förslag landskapsregeringen förordar.

I Hammarland, där man däremot tror att majoriteten vill ha en fortsatt egen kommun, säger kommunstyrelseordförande Tomas Blomberg att man vill lyssna på invånarnas önskan så långt det går. Dock menar han att det kan uppkomma konsekvenser i form av till exempel höjda skatter om man väljer att behålla Hammarland som en egen kommun. Å andra sidan tycker han inte att man har så stor hjälp av folkomröstningen eftersom att många inte riktigt vet vad de röstar på, då inga konkreta konsekvenser som kan uppkomma av de två olika alternativen presenterats.

Fler Nyheter

Ny hamn-vd kan dröja till nästa år

Det kan dröja ända till början av nästa år innan hamnbolaget får en ny vd. Det säger bolagets styrelseordförande, Roger Jansson.

"Graverande med så stora belopp"

Stadsdirektör Barbara Heinonen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
-Beloppen är stora och det hela har pågått under en lång tid och det är graverande. Men jag vill diskutera ärendet med stadsstyrelsen först. Så kommenterar stadsdirektör Barbara Heinonen den kritik som riktas mot förre hamnchefen Leif Ahlqvist i en specialrevisionsrapport som beställts av staden.

Svensk text krävs av ministerium

Landskapsregeringen kräver en komplett översättning av en proposition till riksdagen som regeringen i Helsingfors begärt yttrande om. Ärendet gäller förslag till lag om elektronisk fakturering och finansministeriet har endast sänt en översättning av sammanfattningen av propositionens huvudsakliga innehåll.

Lemland-Lumparland avvaktande om samgång

Kommunstyrelsen i Lemland vill avvakta med utredningen om en sammanslagning med Lumparland.

Helikopterbolag söker näringsrätt

Helikopterbolaget Babcock Scandinavian Air Ambulace Ab har nu lämnat in en näringsrättsansökan till landskapsregeringen.

Åtalades för grov ovarsamhet i sjötrafik

Eva Ringbom-Fonsell rapporterar
En man åtalades i tingsrätten i dag för grov ovarsamhet i sjötrafik. Mannen hade enligt åtalet i juni 2017 brustit i försiktighet och orsakat fara för fyra dykare då han anlände med sin båt till ett vrak i åländskt vatten.

Revisorskritik mot hamnchef

- Överväg behovet av en polisanmälan för att utreda möjligt tjänstebrott eller annat brott. Den rekommendationen ges i en specialrevision som Mariehamns stad beställt efter att det i våras framgick att hamnchefen direktupphandlat tjänster av sin sons elföretag.

ÅAB:s tredje kvartal sämre än fjolårets

Ålandsbankens vd Peter Wiklöf ger sin syn på delårsrapporten:
Ålandsbankens rörelseresultat för perioden juli-september 2018 landade på sju miljoner euro. Det är en minskning med tre procent jämfört med tredje kvartalet ifjol då rörelseresultatet var 7,2 miljoner euro.

Dyr räkning för uppsägningstvist

35.000 euro i ersättning för landskapsregeringens rättegångskostander! Det ska en man betala efter att hans krav på ersättning för felaktig uppsägning förkastats av tingsrätten.