Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 januari, 2018 - 15:46Uppdaterad: fredag, 12 januari, 2018 - 17:32
  • Den 28 januari ska flera kommuner rösta om kommunindelningen. Arkivfoto: Hasse Persson Bru.

Sund och Hammarland om folkomröstningen

Vad gör kommunerna om majoriteten i folkomröstningarna vill att kommunerna fortsätter vara självständiga?

I Sund, där man tror att omröstningen kommer gå i kommunsammanslagningens tecken, säger kommunstyrelseordförande Göte Winé att han tror och hoppas att de förtroendevalda i kommunen ser att de inte har något annat val än att slå ihop sig med fler kommuner. Enligt Winé är Sund ekonomiskt sårbart och skulle behöva bli mer personalmässigt stabilt. I steg ett förespråkar han främst en Sund-Finström-Geta-sammanslagning, för att sedan gå vidare till det förslag landskapsregeringen förordar.

I Hammarland, där man däremot tror att majoriteten vill ha en fortsatt egen kommun, säger kommunstyrelseordförande Tomas Blomberg att man vill lyssna på invånarnas önskan så långt det går. Dock menar han att det kan uppkomma konsekvenser i form av till exempel höjda skatter om man väljer att behålla Hammarland som en egen kommun. Å andra sidan tycker han inte att man har så stor hjälp av folkomröstningen eftersom att många inte riktigt vet vad de röstar på, då inga konkreta konsekvenser som kan uppkomma av de två olika alternativen presenterats.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »