• Den 28 januari ska flera kommuner rösta om kommunindelningen. Arkivfoto: Hasse Persson Bru.
Tomas Blomberg och Göte Winé intervjuas av Emma Lindvall:
Tomas Blomberg, Hammarland, om folkomröstningen (lång version från Åland idag)
Göte Winé, Sund, om folkomröstningen (lång version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 12 januari, 2018 - 15:46, uppdaterad: fredag, 12 januari, 2018 - 17:32

Sund och Hammarland om folkomröstningen

Vad gör kommunerna om majoriteten i folkomröstningarna vill att kommunerna fortsätter vara självständiga?

I Sund, där man tror att omröstningen kommer gå i kommunsammanslagningens tecken, säger kommunstyrelseordförande Göte Winé att han tror och hoppas att de förtroendevalda i kommunen ser att de inte har något annat val än att slå ihop sig med fler kommuner. Enligt Winé är Sund ekonomiskt sårbart och skulle behöva bli mer personalmässigt stabilt. I steg ett förespråkar han främst en Sund-Finström-Geta-sammanslagning, för att sedan gå vidare till det förslag landskapsregeringen förordar.

I Hammarland, där man däremot tror att majoriteten vill ha en fortsatt egen kommun, säger kommunstyrelseordförande Tomas Blomberg att man vill lyssna på invånarnas önskan så långt det går. Dock menar han att det kan uppkomma konsekvenser i form av till exempel höjda skatter om man väljer att behålla Hammarland som en egen kommun. Å andra sidan tycker han inte att man har så stor hjälp av folkomröstningen eftersom att många inte riktigt vet vad de röstar på, då inga konkreta konsekvenser som kan uppkomma av de två olika alternativen presenterats.

Fler Nyheter

Begränsningar i trafiken måndag-tisdag

Det kommer att bli en del lokala trafikbegränsningar på måndag och tisdag på grund av inspektion av broar. På måndag klockan 9 inleds inspektion av...

Ålands golfklubb fick rätt i tingsrätten

Målet rörande en tidigare anställd vid Ålands golfklubb som hävdade att han blivit osakligt uppsagd förkastades idag i tingsrätten.

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

Daniel Anderberg och Björn Ekblom intervjuas:
För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Nya ägare för HåWe-bil AB

HåWe-bil AB har köpts upp av företaget Faweto Invest AB. Bakom den nya ägaren står Christian Westergård, son till HåWe-bils grundare, VD Niclas...

Anna Häger ny ordförande för Ålands Natur & Miljö

Anna Häger intervjuad av Hans Persson-Bru
Anna Häger valdes igår till ny ordförande för Ålands Natur & Miljö.

Varuboden köper Jomalabutikens tomt

Varuboden på Åland har köpt tomten där butiken i Sviby, Jomala är belägen.

Tveksam till folkomröstning om s-lagen

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Sara Lindroos
Lantrådet Katrin Sjögren tror det skulle bli mycket svårt att folkomrösta om resultatet från förhandlingarna om självstyrelselagen.

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.

Eckerö bildar ett äldreråd

Eckerö kommun ska bilda ett äldreråd för att ge pensionärer och funktionsnedsatta en större möjlighet att påverka vardagen. Kommunfullmäktige beslutade igår att bilda äldrerådet efter en förfrågan från Eckerö pensionärsförening