Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 mars, 2018 - 15:02
  • Om Finström, Geta och Sund går ihop bör kommunen ha ett nytt namn, tycker man i Sund. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Sund: ”Kommunnamnet bör vara nytt”

Vi skapar något nytt, då bör även namnet vara nytt. Det anser kommunstyrelsen i Sund när det gäller namnet på den kommun som bildas om Finström, Geta och Sund slås ihop.

Sunds kommunstyrelse har diskuterat styrgruppens förslag till samgångsavtal och tycker att namnet ska vara något nytt, i motsats till styrgruppen som föreslagit namnet Finström för den sammanslagna kommunen.

Sund föreslår också att den nya kommunens kommunstyrelse bör ha sju ledamöter, tre från Finström, två från Sund och två från Geta. I styrgruppens förslag fanns bara en ledamot från Geta. Sund föreslår också att fullmäktige ska välja ordförande, inte att Finström ska inneha ordförandeposten vilket styrgruppen föreslagit.

Sund föreslår också vissa preciseringar som att man skriver in i avtalet att barnomsorg och bibliotek erbjuds i Finström, Geta och Sund, och man föreslår att man lämnar det öppet var förvaltningsutrymmen ska finnas, i motsats till styrgruppen som preciserat att de ska vara i Godby.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »