Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 april, 2024 - 13:38Uppdaterad: torsdag, 11 april, 2024 - 17:15
  • Kunddirektör Janne Teliranta, vd Mika Surakka och materialchef Anders Lundin. Foto: Tomas Tornefjell

Sumi Oy tar över ansvaret 1 juli – producenterna positiva

Producenterna ser positivt på att hanteringen av producentansvaret för förpackningar verkar ha fått en lösning.

Bolaget Sumi Oy räknar med att ta över producentansvaret på Åland från den 1 juli via sitt dotterbolag Sumi Åland Ab. Under veckan har man besökt Åland för att träffa producenter, representanter för kommunerna och andra aktörer. Sumi Oys materialchef Anders Lundin, som ska ansvara för verksamheten på Åland, säger att man har haft bra diskussioner, men att det finns en del frågor som man behöver hitta svar på.

Niklas Lampi, som är vd för Matihas Eriksson Ab, säger att det känns som att det finns en väg framåt och att planen ser lovande ut, även om det ännu finns en del oklarheter som huruvida tillräckligt många företag väljer att ansluta sig till Sumi och hur man ska få ihop det med kommunerna. Siv Relander som är utvecklingschef på Plasto säger att det är en rimlig lösning och att det inte finns något som tyder på att den inte ska förverkligas.

Uppdatering 11.4.kl.16:33 Referatet till Lampi har förtydligats.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »