Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 oktober, 2010 - 08:05Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Subsidiaritetskontroll slutbehandlas

Den ändring i självstyrelselagen som ger Åland möjlighet att få fram sin åsikt till EU, i fall där lagstiftning berör landskapets behörighet, är nu till slutbehandling i riksdagen i en första omgång. Det handlar om lagtingets medverkan i övervakningen av den så kallade subsi-dia-ri-tets-kontrollen, alltså att EU inte skall fatta beslut över saker som kan avgöras bäst på lokal nivå. Slutligt godkännande av lagändringen skall ske av den nya riksdagen efter nyvalet i april. Grundlagsutskottet har godkänt regeringens förslag i frågan. Ålands riksdagsledamot, Elisabeth Nauclér, bedömer att lagändringen får liten praktisk betydelse. Den var ändå en av de fyra punkter som lagtinget i fjol satte som villkor för att godkänna Lissabonfördraget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »