Publicerad: fredag, 31 juli, 2020 - 14:34
  • Utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C). Foto: Malin Lundberg, ÅRTV

Subjektiv rätt till dagvård inte aktuellt på Åland

Från och med den första augusti återinförs den subjektiva rätten till dagvård i riket, men på Åland finns inga planer på att göra detsamma.

Den förra riksregeringen luckrade upp den subjektiva rätten till dagvård 2016 vilket innebar att kommunerna endast behövde erbjuda 20 timmar dagvård till barn som har en förälder som är hemma. Nu kommer alla barn återigen ha rätt till dagvård på heltid i riket men den åländska barnomsorgslagen, som är från 2011, är inte lika generös i det hänseendet.
Om en förälder är vårdledig med ett yngre syskon har ett barn under tre år inte rätt till barnomsorg och när barnet är över tre år gammal endast i 25 timmar i veckan.

Jourhavande minister utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C) säger att det i nuläget inte finns några planer på att ändra lagen. Däremot konstaterar hon att den högsta tillåtna avgiften för barnomsorg på heltid på Åland är 240 euro, medan den i riket är 288 euro.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »