Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 1 juli, 2024 - 15:11Uppdaterad: måndag, 1 juli, 2024 - 17:06

Subjektiv rätt till barnomsorg utvärderas – ministern utesluter inte lagändringar

Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) utesluter inte en lagändring då den subjektiva rätten nu ska utvärderas i samarbete med Åsub.

 Hon beskriver frågan som ”högst politisk” och säger att det är många aspekter som behöver analyseras innan man med säkerhet kan säga om den subjektiva rätten återigen ska slopas.  

I augusti har det gått två år sedan lagen ändrades så att alla barn har rätt till heltidsplats inom barnomsorgen, oavsett om en vårdnadshavare till exempel är vårdledig eller arbetslös. Bland annat Mariehamn har efter lagändringen sett en ökning av barn som nyttjar barnomsorgen vilket lett till svårigheter med personaldimensioneringen och ökade kostnader. Annika Hambrudd säger att man ska utreda huruvida det är lagändringen i sig som lett till det ökade trycket på barnomsorgen eller om det finns andra orsaker, till exempel det ekonomiska läget och inflationen. Det här avgör i sin tur om kommunerna ska kompenseras för de förhöjda kostnaderna. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »