Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 maj, 2020 - 18:55Uppdaterad: torsdag, 14 maj, 2020 - 19:24
  • Gränsbevakningen kontrollerar inresandes syfte för vistelsen vid Långnäs hamn.

Stugägare stoppas vid gränsen

Det som tidigare sagts, att svenska sommarstugegäster kan komma till Åland, gäller inte.

Gränsbevakningen preciserar nu vad ”nödvändig trafik” innebär från 14 maj-14 juni.

- Den information vi hade från början var bristfällig och vi tvingades tolka direktiven själva. Nu har vår centralorganisation gjort en linjedragning som säger att det inte är en tillräcklig inreseorsak att komma till sin stuga, säger Kim Westman, stationschef vid Ålands sjöbevakningsstation.
Däremot kan utländska medborgare som äger en fastighet anlända till Finland för att utföra nödvändiga underhålls- och servicearbeten i fastigheten.
- Man kan inte stanna här flera veckor på semester. Men har man en fastighet och vill se till den, kan man passa på att utföra arbeten som ändå behöver göras, så får man det gjort, säger Kim Westman.
Nödvändig personal som hjälper till får också resa in och den uppskattade längden på arbetet ska kunna preciseras i samband med inresan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »