Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 oktober, 2023 - 13:02Uppdaterad: tisdag, 24 oktober, 2023 - 17:18
  • Bild: Pixabay
  • Näringsminister Fredrik Karlström och Finlands jord- och skogsbruksminister Sari Essayah deltog i FInlands delegation vid förhandlingarna. Bild: landskapsregeringen

Strömmingsfisket får fortgå men kvoterna minskar

Finland får fortsätta fiska strömming även nästa år, men kvoterna minskar. Det har Europeiska Unionens råd beslutat kring fiskekvoterna för Östersjön 2024.

Landskapsregeringen skriver i ett pressmeddelande att EU-kommissionens ursprungliga förslag var att helt stänga det riktade fisket efter strömming såväl norr som söder om Åland. 
Enligt pressmeddelandet möjliggör beslutet även för ett fortsatt kvotutbyte så att det vetenskapliga fisket efter torsk kan fortsätta.  
Gällande laxfisket var kommissionens ursprungliga förslag att helt stoppa fisket runt Åland. Beslutet blev nu att bland annat att se över under vilka tider man får fiska och specifika åtgärder för älven Ljungan i Sverige. 
ICES, en internationell organisation för forskning om nyttjande av världshaven, kommer nu att få i uppdrag att analysera om de här åtgärderna är tillräckliga för att skydda laxen så pass effektivt att de kan rekommendera ett visst fiske. 
 
Ålands representant vid förhandlingsbordet var näringsminister Fredrik Karlström som ingick i den finska delegationen tillsammans med bland annat Sari Essayah, Finlands jord- och skogsbruksminister med ansvar för fiskerifrågor. 
- Beslutet är positivt. Strömmingsfisket är en viktig del av Ålands kulturarv och viktig ur perspektivet med vårt torskforskningsfiske, säger Fredrik Karlström till Ålands Radio. Karlström är även är hoppfull kring att laxfisket kan fortsätta.  
 
 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »