• Det är bra med minskade gifter, men på Åland arbetar ingen längre yrkesmässigt med enbart strömmingsfiske. Foto Cecilia Ekströmer
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 8 november, 2019 - 14:11, uppdaterad: fredag, 8 november, 2019 - 16:46

Strömming allt mindre giftig

Strömmingen i Östersjön blir bara nyttigare. Halterna av dioxiner och andra miljögifter sjunker stadigt, vilket gör att det är säkert att äta även fullvuxen strömming.

Inte ens flera års lagrade gifter når nu upp till de lågt satta gränsvärdena. Det framgår av en forskarrapport som publiceras idag av Institutet för hälsa och välfärd (THL).

- Det här är goda nyheter, eftersom det innebär att mängden miljögifter minskat i en fisk många tycker om, säger Fredrik Lundberg, verksamhetsledare för Ålands fiskare.

Däremot, menar han, innebär det ingenting i sak för Ålands del. Ingen arbetar yrkesmässigt med strömmingsfiske här.

Just strömmingsfiske är annars den största enskilda nischen i den finländska fiskindustrin.

Fler Nyheter

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.

Fortfarande många hushåll utan el

David Karlsson, vd, Ålands Elandelslag
Det pågår strömavbrott i stora delar av fasta Åland. Under morgonen var det fler än 3000 hushåll som var utan el.

Man dömd till böter för hot

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till dagsböter på 90 euro efter att han har hotat en ordningsvakt till livet. Det var i början på sommaren som mannen avlägsnades från ett hotell i staden. Då slog mannen mot ordningsvakten och uttalade att han avsåg att döda ordningsvakten och att han skulle söka upp denne.

Person gripen med efterlysningar i riket

Nyhetsnotisen i ljudform:
En person ljög om sina personuppgifter för polisen efter att ha blivit gripen under tisdagskvällen. Personen i fråga visade sig ha 18 aktiva efterlysningar, flera som innebar transport till fängelset i riket.