Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 maj, 2018 - 10:35
  • Värderingen av betyg från Ålands lyceum föreslås bli strängare igen. Arkivfoto: Ulf Weman.

Strängare värdering av ålänningars betyg föreslås

Det kan bli svårare för åländska studerande att få en studieplats vid svenska universitet och högskolor då universitets- och högskolerådet i Sverige nu föreslår nya justeringar i den preliminära meritvärderingen för utländska utbildningar.

Den senaste översynen av meritvärderingen gjordes inför antagningen 2017 vilket innebar ett sänkt meritvärde för åländska betyg.

Rådet har nu skickat ett nytt förslag till landskapsregeringen och utbildningsminister Tony Asumaa skriver i ett utlåtande att förslaget innebär ytterligare en skärpning och försämring av meritvärderingen av betyg från Ålands lyceum vilket gör det svårare för elever därifrån att komma in på de utbildningar de söker.

Rådet har också tagit fram ett förslag på meritvärdering av betyg från Ålands yrkesgymnasium, något som landskapsregeringen efterfrågat. Även den meritvärderingen förefaller vara sträng, skriver Asumaa.

Förslaget är att ändringarna ska börja gälla från och med antagningen till utbildning som börjar efter den sista maj 2019.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »