Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 januari, 2019 - 09:17Uppdaterad: torsdag, 3 januari, 2019 - 10:14
  • David Karlsson, vd på Ålands elandelslag. Arkivfoto: Ulf Weman.

STORMEN: Delar av Åland troligen strömlöst ännu i morgon

Delar av Åland kommer troligen vara utan ström även i morgon. Det tror Ålands elandelslags vd David Karlsson.

I ett pressmeddelande skriver David Karlsson att alla elandelslagets 10 kV linjer har löst ut på grund av fel och de flesta kunder är strömlösa.
- Trots försök att återställa elnätet under natten var naturens krafter starkare. Vi bedömde att det inte var säkert för våra montörer att jobba ute på grund av fallande träd och avbröt arbetet i fält under natten, skriver Karlsson.
Nu på morgonen har arbetet med att få linjerna i drift återupptagits och elandelslaget räknar med att vinden mojnar under förmiddagen.
- Vi kommer att fokusera på att återställa strömmen i 10 kV nätet och de centrala delarna av elnätet. Tyvärr kommer arbetet att dra ut på tiden eftersom det är så mycket träd som fallit över ledningarna och omfattningen av skadorna är okända. Vår första prognos är att vi under onsdagen knappast hinner reparera mer än 10 kV nätet. Alla fel på lågspänningsledningar repareras först då 10 kV nätet är i full funktion. Lågspänningsfelen kommer vi troligen att reparera först under torsdagen, skriver David Karlsson.
Elandelslaget påminner om att man inte får röra elledningar som fallit till marken eller på egen hand försöka ta bort träd från elledningarna då det kan vara livsfarligt. Avbrottssituationen kan följas på www.el.ax.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »