Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 april, 2024 - 11:55Uppdaterad: fredag, 19 april, 2024 - 12:30
  • Vit stork. Carlos Delgado/Wikimedia commons

Stork observerades vid Espholm 

Den stod lugnt vid vassen och tittade ut över vattnet, berättar Cita Nylund som gjorde observationen.

På torsdagen observerade Cita Nylund en stork strax söder om Mariehamn. Storken är en ovanlig besökare på Åland, men lokaltidningarna och Ålands Radio har då och då lyft fram åländska storkobservationer under de senaste åren. 

– Vi såg en stor konstig fågel som stod i vassen vid Espholm. Det visade sig att det var en stork, en vit stork. Vi måste googla för att vara säkra på att vi såg rätt, men det var inte en häger eller en trana. Den stod lugnt vid vassen och tittade ut över vattnet, säger Cita Nylund. 

Den vita storken övervintrar i Afrika och häckar i Europa, men observeras relativt sällan norr om Baltikum och Danmark. Det svenska storkbeståndet i Skåne och Halland minskade länge kraftigt och under många år häckade storken inte i Sverige. På senare tid har storken ändå varit på frammarsch igen i södra Sverige, rapporterar Världsnaturfonden. Också i Finland har enstaka storkar häckat. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »