Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 maj, 2018 - 06:11Uppdaterad: måndag, 21 maj, 2018 - 06:34
  • Storgårds ägg satsar på frigående höns

Storgårds ägg satsar på frigående höns

Den finländska livsmedelsjätten Kesko upphör med att köpa in in ägg från burhöns och detta börjar gälla från år 2025.

Ett motiv är att man värnar om produktionsdjurens välbefinnande och att man har nya djurskyddsriktlinjer. Flera åländska matbutiker som är K-märkta samarbetar idag med Kesko.

Den åländska storproducenten Storgårds ägg som i dagsläget bara har burhöns ser nu över alternativen och planerar att starta verksamhet med frigående höns.

Vi tycker att kunderna ska bestämma det där och inte handlarna. Men vi är inte förvånade att det går mot frigående höns. För att möta efterfrågan och för att kunna leverera mer ägg under sommaren ska vi bygga ett stall för frigående höns, säger Janne Mörn, som driver Storgårds ägg.

Tanken är att det ska stå klart till sommaren 2019 och då ska man till en början köra parallellt med både burhöns och frigående. I dag levererar Storgårds ägg uppemot 11.000 ägg per dag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »