Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 mars, 2023 - 06:13Uppdaterad: måndag, 20 mars, 2023 - 17:15

Stora åsiktsskillnader mellan Löfström och Valve – trots samma lista

Mats Löfström och Wille Valve (MSÅ) ställer som bekant upp på samma lista i riksdagsvalet, listan ”För Åland”. Men sett till hur de svarat i Ålands Radios och Yles valkompass så tänker de olika i ett stort antal frågor.  

Mats Löfström befinner sig någonstans i mitten av det politiska fältet, men tenderar att svara mer som politiker från Socialdemokraterna och Hållbart initiativ i värdefrågor och mer som de Obundna kandidaterna i frågor om ekonomi.  

Den kandidat som står Mats Löfström närmast är listkamraten Sandra Listherby (Lib), trots det är överensstämmelsen mellan deras svar inte högre än 77 procent. Mer överraskande är det stora gapet till listans tredje namn, Moderaternas partiledare Wille Valve. Mellan honom och Mats Löfström är överensstämmelsen bara 69 procent.  

Det innebär att Mats Löfström, sett till svaren i kompassen, har mer gemensamt med tre av Hållbart initiativs kandidater samt med socialdemokraten Henrik Löthman. Han står lika långt ifrån Valve som från socialdemokraten Nina Fellman. Wille Valve står för sin del relativt långt ifrån fältets samtliga socialdemokrater. 

”Precis på samma linje” 

Mats Löfström säger att det är naturligt att man hittar skillnader i en valkompass. 

-Sedan tycker jag att det är ganska trubbiga frågor i en valkompass, eftersom det går att läsa frågan på olika sätt och därför svara frågan på olika sätt, säger han. 

Vid valet 2019 fick Mats Löfström 85 procent av rösterna i Ålands valkrets, och hans chanser inför valet i april ser goda ut. Ifall han får förnyat förtroende så innebär det att det är Sandra Listherby eller Wille Valve som blir hans ersättare. Mats Löfström ser dock ingen problematik kring åsiktsskillnaderna dem emellan och han betonar att de alla står väldigt nära varandra i centrala Ålandsfrågor.   

-Vilket är att utveckla självstyrelsen, stå upp för det svenska språket, vara en trygg röst för sjöfarten och minska skattegränsen negativa effekter. I de frågorna står vi precis på samma linje, säger han. 

”Bra med tydliga alternativ” 

Huruvida terapi borde vara gratis för personer under 30, om vin fortsättningsvis bara ska få säljas på Alko och om det är alltför lätt att leva på sociala förmåner i Finland är frågor där Mats Löfströms och Wille Valves åsikter går isär. Mats Löfström vill se gratis terapi, att vinmonopolet ska bestå och håller inte alls med om påståendet om att det skulle vara för lätt att leva på sociala förmåner. Wille Valve har här motsatta åsikter förutom att han endast delvis anser att det är för lätt att leva på bidrag.  

Wille Valve konstaterar att deras olikheter finns i klassiskt ideologiska frågor. 

- Jag tänker att det är jättebra att det finns tydliga alternativ, att det finns olika värdegrunder och ståndpunkter att välja mellan eftersom det är ett väldigt viktigt val, säger han. 

Ni kan ju bli varandras ersättare, så kan det finnas ett problem med att ni i många frågor står långt ifrån varandra?  

- I praktiken tror jag inte det att det är ett problem eftersom vi har en överenskommelse i de centrala frågorna. De som berör självstyrelsen, svenska språket, skattegränsen, sjöfarten och svenska språket, alla de saker som är riktiga tungviktare. Sedan har man olika åsikter i olika frågor. 

Centern, Moderaterna och Liberalerna står gemensamt bakom listan ”För Åland”. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »