Publicerad: onsdag, 30 september, 2020 - 12:44
  • Det finns potential för mer turism i skärgården. Arkivbild.

Stor tillväxtpotential i skärgårdarna

Många ansträngningar har gjorts i skärgårdarna för att utveckla besöksnäringen, men långsiktiga resultat uteblir om de inte möts med strukturella satsningar.

En orsak till detta är att besöksnäringens samhällsekonomiska effekter inte är tillräckligt väl beräknade och beskrivna samt att infrastrukturen inte matchar besöksnäringens behov. Det här visar en ny utredning från Nordiska skärgårdssamarbetet och Nordiskt samarbete som tagit fram siffror för besöksnäringen i Sveriges, Ålands och Finlands skärgårdar. Trots att det saknas pålitliga uppgifter om besöksmängderna i skärgårdarna visar resultatet ändå på stora utvecklingsmöjligheter inom näringen.

Landkonsumtionen var på Åland år 2018 104, 5 miljoner euro. Den vidaste definitionen av turism, som utöver det ovannämnda inkluderar de åländska företagens turistinkomster utanför Åland och åländska passagerarrederiers totala försäljning till turister, ger en uppskattning på 18,4% för turismens andel av Ålands BNP, alltså 220 miljoner euro år 2018.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »