Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 oktober, 2022 - 11:40Uppdaterad: torsdag, 20 oktober, 2022 - 13:24
  • Per-Åke Pettersson ser en ökad efterfrågan på bergvärme. Foto: Ann-Christine Karlsson.

Stor efterfrågan på bergvärme

Allt fler finländska hushåll värms med jord- eller bergvärme, och även på Åland är intresset stort.

- Det har ökat mycket det här året, vi har full sysselsättning med det här, säger Per-Åke Pettersson som driver ett av de företag som borrar för bergvärme på Åland.

Enligt en undersökning från Statistikcentralen värms 15 procent av alla egnahemshus och nio procent av samtliga hus i landet av jord- eller bergvärme. Åsub har statistikfört vilken uppvärmning nya hus på Åland har, och av de nya bostäder som byggdes ifjol värms 75 procent med jord- eller bergvärme, 4 procent med fjärrvärme och 16 procent med el, där ingår också luftvärmepumpar.

Per-Åke Pettersson säger att det ofta är oljepannan som byts ut när husägare väljer att satsa på bergvärme som uppvärmningskälla.

- Jag tror att de stigande energipriserna på olja och el har påverkat efterfrågan, det här är ett sätt att få ner uppvärmningskostnaderna för huset, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »