Publicerad: tisdag, 7 april, 2020 - 08:24Uppdaterad: tisdag, 7 april, 2020 - 10:51
  • Nu stängs svensk vårdpersonal ute från ÅHS, i stället kommer förstärkning från riket.

Stopp för passagerartrafik – svenska läkare utestängs

Passagerartrafiken slutar efter långfredag.

Det sa kommunikationsminister Timo Harakka på riksregeringens presskonferens för en liten stund sen. Godstrafiken fortsätter som tidigare. Ålandsministerna Anna-Maja Henriksson sade att undantagsförhållandet också omfattar Åland och att det är viktigt att respektera Ålands särställning som självstyrande område, också i coronatider.

Vårdpersonal från andra länder ska tillbringa två veckor i karantän innan de kan jobba i finländsk hälsovård. De som kommer från Sverige till Åland omfattas av detta.
- Tio läkare och 30 sjukvårdare från Sverige utestängs alltså på Åland, sa Ålandsminister Anna-Maja Henriksson på presskonferensen.

Regeringen har beslutat att social- och hälosvårdsminsiteriet ska se till att verksamheten på Ålands sjukhus tryggas tillsammans med Ålands landskaspregering. Behöriga läkare ska skickas från riket och då ska det vara personal som kan svenska.
Men det går fortfarande att flyga till Åland. Då ska det vara nödvändig och motiverad persontrafik med reguljärflyg från Stockholm, Helsingfors och Åbo till Mariehamn. Persontrafik på rutterna inom fartygstrafiken från Åland till riket är fortfarande möjlig.

-Jag vet att lösningen känns jobbig för Åland och att det här väcker mycket känslor. Men jag hoppas ni förstår att målet är att trygga hälsovården på Åland och att göra allt för att hindra spridning av coronaviruset, sade Anna-Maja Henriksson.