Publicerad: fredag, 20 mars, 2020 - 18:22, uppdaterad: fredag, 20 mars, 2020 - 18:29

Stödpaket på 60 miljoner euro till näringslivet

Tillägg i dagpenning för permitterade, garantilån och stöd på sammanlagt över 60 miljoner euro. Det är landskapsregeringens ”första hjälpen” till näringslivet som blöder till följd av coronaviruset.

Näringsminister Fredrik Karlström presenterade stödpaketet, som landskapsregeringen kallar ”första hjälpen”, under fredagens presskonferens. Stödpaketet har tagits fram i en aktionsgrupp som inkluderat Ålands näringsliv, Företagarna på Åland och bankerna.

Landskapsregeringen inför ett tillägg i dagpenningen för permitterade för att trygga deras grundläggande finansiering de kommande tre månaderna.

För att bota företagens likviditetsproblem lanserar garantilån där landskapsregeringen garanterar 80 procent och banken 20 procent. Därtill kommer landskapsregeringen kunna ge ett likviditetsstöd på 20 procent av lånebeloppet.

-Ett bolag som är i behov i en likviditetskredit på en miljon euro kommer kunna få 200 000 euro i en boost från landskapet, har man ett behov på 100 000 euro så blir det 20 000 euro i stödpaket. Det här är någonting som vi tror kommer förändra möjligheten för företag som i dag ser det väldigt mörkt, sa Karlström.

För att kunna söka lånet och beviljas stödet krävs att företaget gör en nulägesanalys, kan visa upp boksluten från de två senaste åren som bevis på att det är bärkraftigt, gör upp en framtidsprognos och är beredd att vidta åtgärder, exempelvis se över sin personalsituation.

-Vi känner att det här paketet i kombination med riksmyndigheternas paket är en fantastisk möjlighet för Åland, sa Karlström.

 

 

Fler Nyheter

30 ålänningar återvänder varje vardag från Sverige

Omkring 30 ålänningar återvänder från Sverige varje vardag, enligt Kim Westman, gränsbevakningens stationschef på Åland.

Talmannen: Vi måste hjälpas åt

Roger Nordlund:
Talman Roger Nordlund (c) gav under söndagens presskonferens ett tal till landskapet Åland där han tackade för allas uppoffringar, påminde om allvaret i situationen och vädjade om att fortsätta hjälpas åt.

Presskonferens, söndag 29/3

Söndagens presskonferens:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under söndagen.

LR:s pressinformation direktsänds

Klockan 12.00 idag söndag håller landskapsregeringen en pressinformation för att ge en statusuppdatering avseende coronaviruset.

"Var restriktiva med restaurangbesök"

Lantrådet Veronica Thörnroos uppmanar allmänheten att vara restriktiv när det gäller restaurangbesöken just nu.

Polisen har skingrat folksamlingar

Tommy Törnroos:
Polisen har under de senaste dagarna noterat enstaka folksamlingar på över tio personer och bett dem skingra sig.

Presskonferens, lördag 28/3

Lördagens presskonferens i sin helhet:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under lördagen.

Larmcentralen uppmanar till att inte elda

Johan Ehn, tillförordnad alarmmästare, uppmanade under dagens presskonferens de som utför gårdsarbetet hemma eller på stugorna att inte elda.

Traffic to Kapellskär three days a week

Rosella will start operating from Mariehamn to Kapellskär on Tuesday, Wednesday and Thursday starting next week. The ship will only carry goods.