• Alexandra de Haas kan informera om stöd för fiskeprojekt. Foto: Kjell Brändström
Alexandra de Haas intervjuas av Kjell Brändström
Publicerad: onsdag, 9 augusti, 2017 - 11:41, uppdaterad: torsdag, 10 augusti, 2017 - 10:05

Stöd att söka för fiskevård

Nu finns stöd att söka för fiskevårdande åtgärder. Leader Åland har 27.000 euro att fördela till mindre projekt som budgeteras till högst 4.000 euro. Dessa kan få upp till 55 procent i stöd.

-Stöd kan ges för olika typer av projekt, det kan också vara förberedande åtgärder för större åtgärdsbehov och kanske röjning eller återskapande, information om vandringsleder och fisktrappor, säger Alexandra de Haas på Leader Åland.

Den som vill diskutera idéer kan kontakta henne eller någon av de andra i fiskets lokala aktionsgrupp där David Ståhlman är ordförande. Arbetsgruppen består av Fredrik Lundberg, Lukas Sandberg, Rosita Broström, Bertil Nordqvist, Roger Nordlund och Peter Selander med flera.

Fler Nyheter

Personal protesterar mot energibolagsfusion

Tage Silander som är stadens representant i energibolagens styrelser intervjuas av Fredrik Granlund:
I ett års tid har Mariehamn arbetat med samgåendet mellan stadens två energibolag; Mariehamns elnät och Mariehamns energi - som tillsammans förses Mariehamns invånare med elektricitet och fjärrvärme. Nu gör personalen vid Mariehamns elnät uppror.

Hotellövernattningarna minskade med sex procent

6809 hotellövernattningar gjordes i november och enligt Åsubs färska statistik är det en minskning med nästan sex procent jämfört med samma månad i fjol.

Het debatt om självstyrelsepolitiken

Katrin Sjögren (Lib) och Harry Jansson (C) debatterar:
I dagens budgetdebatt i lagtinget blev självstyrelsepolitiken en het debattfråga, där centerns Harry Jansson upprepade vikten av att bilda en parlamentarisk kommitté för att få de tröga självstyrelsepolitiska förhandlingarna i Helsingfors att löpa smidigare.

Drönare kan bli verktyg vid brandbekämpning

T.f räddningschef Karl Nordlund intervjuas (från Åland idag)
En drönare kan vara till hjälp när man snabbt behöver få koll på hur stor en markbrand är. Nu har Mariehamns räddningsverk beviljats 2400 euro i bidrag från landskapsregeringen för att köpa in en drönare.

Nu begärs anbud in för friidrottsanläggningen

Nu ska Mariehamns stad begära in anbud gällande markentreprenad för friidrottsanläggningen i Ytternäs.

Område i Ingby ska detaljplaneras

Markägare har anhållit om att ett område norr om Prästgården by i Jomala ska detaljplaneras för småhusboende.

Studerande får mer pengar

Kerstin Sundman på Ams intervjuas av Malin Lundberg:
Studerande som har rätt till vanlig studiepenning från Ams får mer pengar att röra sig med efter årsskiftet. Orsaken är att förskottsskatten på vanlig studiepenning slopas.

Temporär hastighetsbegränsning på Emkarbyvägen

En skogsentreprenör har fått landskapsregeringens tillstånd att vid behov temporärt begränsa hastigheten till 50 kilometer i timmen på landsväg 40, dvs Emkarbyvägen.

"Hanterligt" underskott i Kökars budget

Ikväll ska Kökars kommunfullmäktige ha möte och ta ställning till kommunstyrelsens budgetförslag.