Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 9 juni, 2021 - 09:37Uppdaterad: onsdag, 9 juni, 2021 - 12:07
  • Europaparlamentet i Bryssel. Arkivfoto: Nina Smeds

Statushöjning för Åland i Bryssel

Finlands utrikesministerium har accepterat landskapsregeringens begäran om att den åländske specialsakkunnige vid Finlands ständiga representation i Bryssel ska få en ny titel.

Den specialsakkunniges grad höjs från ”Counsellor” till ”Minister Counsellor”.
- Ministerråd, som titeln heter på svenska, är en av de högsta diplomatiska graderna och det innebär en konkret statushöjning för Åland och självstyrelsen på den utrikespolitiska arenan, skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Utvecklingsminister Alfons Röblom (HI), som själv tidigare jobbat för en europaparlamentariker säger i pressmeddelandet att titlar spelar en viktig roll inom EU.
- Med den nya, högre diplomatiska graden kommer landskapsregeringens representant i EU att ha ännu bättre möjligheter att föra fram Ålands positioner till EU:s institutioner, säger Röblom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »