Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 februari, 2024 - 09:40
  • Statsvetare Siv Sandberg. Arkivbild.

Statsvetare: Thörnroos situation är svår

Veronica Thörnroos position är svår och bollen ligger i första hand hos henne, hur hon värderar sin egen position i det här läget, det menar statsvetaren Siv Sandberg. 

Hon menar att det finns olika kollektiv i den här frågan, dels partiet som fattar beslut på egna premisser och sedan för lagtingets legitimitet.  

– Det är en fråga för både talmannen och lagtinget i framtiden, att överväga i vilken mån det här sätter en skugga över åländsk politik i allmänhet och då är ju det här en situation där kanske ansvariga brukar ta sitt ansvar, säger Siv Sandberg. 

Hon menar att det är viktigt att politikerna ger svar på varför information tolkades på ett visst sätt och varför man tackade nej till förlikningsförsöken . 

– Initiativet till en extern utredning är särskilt viktig, men innan den är klar behöver politiker som haft tillgång till underlaget och vetat om processen förklara hur man tänkt, säger Siv Sandberg. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »