Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 27 september, 2020 - 10:40Uppdaterad: måndag, 28 september, 2020 - 09:30
  • Lantrådet Veronica Thörnroos och statsminister Sanna Marin. Arkivfoto: Statsrådets kansli.

Statsrådets rapport: Dialogen med Åland bör stärkas

Mycket är hemligstämplat, men en av slutsatserna i riksregeringens så kallade Ålandsrapport med anledning av coronapandemin, är att dialogen mellan riket och Åland bör stärkas ytterligare.

-Det är viktigt att Ålands rätt att delta och möjligheter att påverka tryggas också i brådskande situationer, skriver Ari Lahtela, chef för statsrådets lägescentrals beredskapsenhet, till Ålands radio.

Rapporten är gjord på uppdrag av lägescentralen och hör till uppgifterna att samla in och analysera information om säkerheten i landet och störningar mot vitala funktioner i landet. I rapporten framgår att man åter påmints om att det är viktigt att riksmyndigheterna har tillräckliga kunskaper om Ålands särställning och situation.
Rapporten är säkerhetsklassificerad, men syftet är att stödja statsledningen i liknande situationer. Lägescentralen valde att endast kommentera rapporten via e-post.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »