Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 december, 2016 - 06:48
  • Statsminister Juha Sipilä säger att landskapsregeringen uppmärksammat honom på försämrade svenskakunskaper hos finskspråkiga, och att det här oroar honom. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.

Statsministern: Svenskan är en hederssak

Statsminister Juha Sipilä oroas av att finskspråkigas svenskakunskaper försämrats, det säger han i en intervju för FNB i dag.

När landskapsregeringen träffade Sipilä i Helsingfors i slutet av november lyftes språkfrågan, och lantrådet Katrin Sjögren sade då att tendensen är att det blir allt mindre svenska i statsapparaten och att hon tror att det beror på svagare tjänstemannakrav och slopad studentexamenssvenska. Nu säger Sipilä till FNB att tjänstemannasvenskan är ett krav precis som förut.
- För regeringen och mig är det förstås en hederssak att den svenska servicen och de svenskspråkigas ställning bevaras på det sätt grundlagen förutsätter. Det är solklart, säger han.
Vad gäller den uppmärksammade jourreformen där Vasa centralsjukhus inte fick omfattande jour säger Sipilä att vård på svenska kommer garanteras i Seinäjoki.
- Vi har mycket noggrant utrett och försäkrat oss om att jourreformen inte försämrar den svenskspråkiga servicen, säger Sipilä.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »