Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 juni, 2024 - 05:49Uppdaterad: torsdag, 13 juni, 2024 - 06:19

Starkare alkohol snart på skärgårdsbutikernas hyllor: “Man behöver inte längre åka in till stan”

Sedan måndag den 10 juni är det tillåtet för matbutiker runt om i landet att sälja alkoholhaltiga drycker med åtta procents alkoholhalt. Ålands Radio har pratat med några av de skärgårdsbutiker som finns på Åland om deras tankar kring den nya lagen.  

– Alla har ju sina egna åsikter. Jag tycker att det är helt okej. Vi kommer säkert att sälja också av de dryckerna med högre procent. Ölen, cider och möjligtvis vin också senare, säger Kim Hohmann, från Brändö Andelshandel.  

Solvita Lundell i Vårdö Närbutik säger att hon har delade känslor kring den nya lagen, men hon tror ändå att det kommer gynna butiken.  

– Vi har fått hem det idag, men ännu har vi inte fått upp det på hyllorna, säger Solvita. 

Om omsättningen påverkas tack vare de starkare dryckerna återstår ännu att se, menar man i bägge butiker. 

– På sommaren går det åt mycket mer alkoholhaltiga drycker. Vi hoppas att kunderna kommer att uppskatta att vi har det. Man behöver inte längre tillbringa tid till att fara till stan för att köpa det, säger Solvita Lundell i Vårdö. 

– Jag tror knappast att det kommer mera folk. Det är säkert bara folk som svänger från en vanlig mellanöl eller något som ligger på 5,5 procent och som istället vill ha något med lite högre procent. Att de helt enkelt byter, men inte tror jag att det blir mera i omsättning, säger Kim Hohmann.  

Brändö Andelshandel planerar att ta in drycker med högre alkoholprocent lagom till midsommar. Det kommer att vara ett tillfälle för att testa den nya lagens påverkan på butiken. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »