Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 oktober, 2016 - 06:40
  • Allt fler köar för hjälp inom psykiatrin. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Ständigt tryck på psykvården

-Behovet av vård ökar hela tiden men inte personalresurserna! Det säger Eva Eriksson som är chef för Åhs psykiatriska klinik.

 Förra veckan uppmärksammade vi mentalhälsoveckan och verksamheten vid klubbhuset Pelaren. Ser man sen till den mer slutna vården så har beläggningen där ökat från 33 procent år 2010 till 83 procent i fjol. Den förändringen förklaras delvis med minskat antal platser men å andra sidan ökar trycket i och med att man också öppnat en dagavdelning. Den stora förändringen har ändå skett inom den öppna vården som 1990 räknade med 4.500 besök och i fjol med 28.000 besök och insatser som till exempel telefonbesök.

-Under samma tid har vi endast ökat personalen med fem tjänster så det gäller att hela tiden se vad som är vår kärnverksamhet, säger Eva Eriksson.

Enligt henne är tröskeln till den psykiatriska kliniken nu högre än tidigare och fler hänvisas till primärvården eller andra aktörer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »