Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 2 december, 2022 - 12:42Uppdaterad: fredag, 2 december, 2022 - 17:06

Ständigt arbete att blockera ryska sajter

Sedan i våras ska ett antal ryska statskontrollerade medier blockeras inom EU-unionen. Något som innebär ett ständigt arbete för Ålcom, säger vd Tom Bengtsson.

-Att blockera dem är inte ett jättejobb, det stora jobbet är att det rör på sig och att vi hela tiden behöver skanna av om det skett någon förändring och om vi behöver ändra upplägget. Det tar tid, säger han.

Det var i mars som EU-rådet införde ett antal sanktioner till följd av Rysslands krig i Ukraina däribland blockeringen av ett antal ryska nyhetsförmedlare. Enligt beslutet ska sajterna blockeras fram tills att Ryssland upphört med sin krigföring i Ukraina och tills att den ryska staten och de statsanknutna medierna slutat med att bedriva desinformation och informationsmanipulering riktat mot EU.

I Finland är det Transport- och kommunikationsverket Traficom som gett ordern om blockeringen till internetleverantörerna. Enligt Tom Bengtsson rör det sig om ett 20-tal sajter som ska blockeras.

Just nu får man som Ålcom-kund åtkomst till en rysk nyhetsbyrås sajt, samtidigt som den är blockerad för Telias kunder. Tom Bengtsson säger att detta kan bero på att nyhetsbyrån nyligen flyttat sin IP-adress.

- Det är ett rörligt mål hela tiden som vi nog följer upp och uppdaterar vartefter, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »